Julia Altukhova

Anastasia Kobekina & David Orlowsky & Lauma Skride

Seter, Beethoven, Brahms
Sun 6 Mar ’22 12:00 uur

David Orlowsky, clarinet
Anastasia Kobekina, cello
Lauma Skride, piano 

Seter - Clarinet Trio
Beethoven - Clarinet Trio in B-flat ‘Gassenhauer’
Brahms - Clarinet Trio

Sun 6 Mar ’22
12:00 uur
  • Sun 6 Mar ’22
    12:00 uur
    Small Hall
    Past event

‘As if the instruments are in love with each other’: someone once wrote about Brahms’ Clarinet Trio. Now, wouldn’t this melancholy piece of music produce the same effect on the three musicians playing it? Brahms in his final years brings out the best in you. ‘Orlowsky is considered one of the most exceptional clarinettists of his time.’ (Die Zeit). He is, however, but one of the three top-class musicians you will hear this afternoon; 26-year-old cellist Kobekina received tremendous acclaim last season here in Eindhoven with her performance of Tchaikovsky’s Rococo Variations.

In 1796 hoorde Beethoven een klarinettist waar hij helemaal weg van was. Franz Joseph Bähr. ‘Hij blaast als een God’, zei hij over hem. Met hem in gedachten componeerde hij zijn een trio voor klarinet, cello en piano, opus 11. Dit trio kreeg als bijnaam ‘Gassenhauer’. Gassenhauer is het Duitse woord voor straatliedje. In de finale van dat trio gebruikte Beethoven een melodietje uit een opera - niet van hemzelf - dat je in Wenen destijds op iedere hoek van de straat kon horen. Beethoven wist dit niet, maar iemand - of de uitgever of de klarinettist - had hem deze melodie gegeven om op te variëren. Toen Beethoven pas later begreep dat het om een tophit ging was hij woedend en overwoog om een nieuwe finale te schrijven. Maar uiteindelijk heeft hij dat nooit gedaan. Frisse, spontane en innemende muziek. 

Dit is een concert zonder pauze. Bij ieder concert in deze serie hoort een kopje koffie of thee en een heerlijk stuk gebak. Na het concert bent u van harte welkom in de foyer.

Bij aankoop van een abonnement op deze serie ontvangt u een Channel Classics cd gratis.

 

In 1890 wilde Brahms stoppen met componeren. De jongere generatie moest het maar eens van hem overnemen. Maar kort daarop hoorde hij klarinettist Richard Mühlfeld. Brahms noemde hem ‘absoluut de beste blazer die ik ken’. Hij was zo weg van het warme, zachte, tedere en ronde geluid dat Mühlfeld produceerde dat hij het aldoor had over ‘Fräulein Klarinette’. Hierdoor geïnspireerd begon hij dus toch weer te componeren. En zo ontstond het ‘Klarinet Trio op. 111’. Milde muziek met een sfeer van een mooie ochtend in de herfst. De laagstaande zon lost langzaam de ochtendmist op. Deel drie bestaat uit een wals en een gemoedelijke Oostenrijkse Ländler