© Fred Merz

philharmonie zuidnederland

Scandinavische vergezichten
Thu 23 Mar ’23 20:15 uur


Dirigent
Duncan Ward
Saxofoon Valentine Michaud

Stenhammer Uit Sången: Interlude
Hillborg Peacock Tales Nederlandse première
Sibelius Symfonie nr. 2

Thu 23 Mar ’23
20:15 uur
  • Thu 23 Mar ’23
    20:15 uur
    Main Hall
    Past event

Robuuste en pastorale muziek
Diep verbonden met land en volk raken Scandinavische componisten een gevoelige snaar. Met zijn Tweede Symfonie (1902) veroverde Jean Sibelius de harten van zijn Finse landgenoten. De robuuste dan weer pastorale klankwereld sterkte de Finnen in hun onafhankelijkheidsstrijd tegen de Russen. Sibelius zette een overdonderend bouwwerk neer waarin melodische thema’s vrijuit ontluiken.

Peacock Tales is een van Hillborgs meest speelse en populaire werken. De verschillende versies ervan werden wereldwijd meer dan 100 keer uitgevoerd door dirigenten als Gustavo Dudamel, Osmo Vänskä, Sakari Oramo en James Gaffigan. De titel weerspiegelt de zelfbewuste virtuositeit en flamboyantie van de oogverblindende solopartij. Het is door het gebruik van licht en choreografie voor de solist én het publiek een bijzonder soloconcert!


Gewijzigd programma

Dit programma is gewijzigd. In plaats de Nederlandse première van Rolf Wallins Concert voor Sheng en orkest met Wu Wei op Sheng, spelen we nu de Nederlandse première van Peacock Tales (Millennium versie) van Anders Hillborg met op sopraansaxofoon de Zwitserse saxofoniste Valentine Michaud.