Ludwig van Beethoven

1770-1827     |     Duits     |     398 werken

Al vroeg bleek dat Beethoven een uitzonderlijk muzikaal talent bezat. Hij kreeg les van de hoforganist van Bonn, Christian Gottlob Neefe, die hem aanstelde als zijn assistent. In 1887, Beethoven was toen 17 jaar oud, verhuisde hij naar Wenen om te studeren, maar dit hield niet lang stand. Enkele weken later keerde hij alweer terug, omdat zijn moeder op sterven lag. Eenmaal terug in Wenen, werd hij uitgenodigd door componist Joseph Haydn om bij hem te studeren. Vanaf toen ging het snel met de bekendheid. Beethoven verwierf faam in de adellijke kringen.

Beethovens ‘vroege periode’ wordt doorgaans gerekend vanaf 1792, toen hij 22 jaar oud was. Daar ontwikkelde hij een sonatevorm die dynamischer en stuwender was dan voorheen en waarin de reprise eerder de climax is dan een herhaling. Hij ontwikkelde zich snel en schreef zijn eerste grote meesterwerk: Sonate Pathétique, een door Beethoven zelf bedachte Franse titel die ‘gepassioneerd’ of ‘emotioneel’ betekent.

In 1802 besefte Ludwig van Beethoven dat zijn gehoor de komende jaren steeds verder achteruit zou gaan en uiteindelijk zelfs zou leiden tot totale doofheid. Hij overwon de wanhoop en was vastberaden er het beste van te maken. Het was het startsein voor een periode van uitzonderlijke creativiteit, die hem veel van zijn bekendste werken op zou gaan leveren. In 1812 sloeg de depressie echter opnieuw toe. Hij overwoog zelfmoord, maar herpakte zich voor de tweede maal. Hij schreef het epische Eroïca, een symfonie met een enorme energie. Het was een symfonie zoals nog nooit eerder vertoond was: 50 minuten lang. Beethoven paste de succesformule toe op zijn latere composities en schreef zodoende het Vioolconcert, Pianoconcert nr. 4 en 5 en de opera Fidelio.

Beethoven raakte steeds verder verstrikt in zijn isolement. Rond 1813 focuste Beethoven zich op de wat intiemere muziekstijlen, waarbij het lyrische en versluierde benadrukt werd. Zijn voorliefde voor variaties en fuga leidden tot drie pianosonates. Beethoven wist eigenhandig de deuren naar de muzikale Romantiek te openen en zo de klassieke periode van onder anderen Haydn en Mozart achter zich te laten. Zijn Missa solemnis en 9e Symfonie waren vernieuwend: symfonische muziek werd gecombineerd met koormuziek die recht uit het hart kwam.

Nog altijd wordt beweerd dat Beethoven stierf met een geheven vuist. Het is dan wel toepasselijk, maar niet per se waar. Beethoven stierf op 57-jarige leeftijd.

Bekende werken
• 3e Symfonie: Eroïca
• 5e Symfonie
• 6e Symfonie: Pastorale
• 9e Symfonie
• Ode an die Freude
• Für Elise
• Pianosonate 8: Pathétique
• Pianosonate nr. 14 "Mondscheinsonate"