Franz Liszt

1811-1886     |     Oostenrijks     |     1500 werken

Op 22 oktober 1811 werd Franz Liszt geboren in Raiding, gelegen in het huidige grensgebied tussen Oostenrijk en Hongarije. Al op negenjarige leeftijd gaf hij als wonderkind – hij had toen pas drie jaar pianoles genoten – zijn eerste concert. Het was een groot succes, niettemin vanwege zijn gave voor improvisatie. Het succes maakte het mogelijk om een verdere muzikale opleiding te bekostigen. De familie Liszt vertrok naar Wenen, waar de jonge Franz lessen volgde van Carl Czerny, een oud-leerling van Ludwig von Beethoven. Bij Antonio Salieri, één van de leermeesters van Beethoven, leerde hij de kneepjes van het componeren. Het was in die tijd dat Liszt een ontmoeting had met Beethoven en Schubert.


In 1832 verhuisde de familie naar Parijs. De aristocratische Parijzenaren waren onder de indruk van zijn virtuoze pianospel. Dit leverde hem vriendschappen op met onder meer de componisten Frédéric Chopin en Hector Berlioz, maar ook met schrijvers als Victor Hugo (bekend van: De Klokkenluider van de Notre Dame) en Heinrich Heine.


Europa lag aan zijn voeten. Zijn succes onder de aristocratische kringen leidde er tevens toe dat hij zich voornamelijk begaf in de hogere sociale kringen van Europa. Het waren vooral de pianocomposities die hij in deze tijd schreef, waaronder zijn beroemde Études d’exécution transcendante en de pianotranscripties van Schubert-liederen. Het was niet zomaar dat hij werd gezien als de grootste pianist van zijn tijd, maar ook vandaag de dag wordt hij nog door velen beschouwd als de beste pianist allertijden. Eén ding is zeker: Liszt legde de lat van het technisch pianospel aanzienlijk hoger.


In 1848, Liszt was toen 37 jaar oud, ging Liszt aan de slag als Hofkapellmeister in Weimar. Hij had zijn concertreizen inmiddels beëindigd. Samen met Richard Wagner vertegenwoordigde hij de ‘Neu-Deutsche Schule’, met Weimar als een soort Mekka van de avant-garde muziek. Hij zette zich in voor uitvoeringen van werken van onder meer Wagner, Berlioz en Saint-Saëns, maar gaf daarnaast ook les. Enkelen van zijn leerlingen zouden later ook beroemd worden als concertpianist.


Niet alleen als pianist gooide Liszt hoge ogen. Ook als componist was hij zijn tijd ver vooruit. Zijn werken sloegen een brug naar de impressionistische muziek van onder meer Claude Debussy. Hij was zelfs zo geliefd, dat vele componisten hem hun werk toestuurden om door Liszt beoordeeld te worden. Niet voor niets wordt hij gezien als de spil van de negentiende-eeuwse muziek. Hij overleed op 31 juli 1886 in Bayreuth op 75-jarige leeftijd aan een longontsteking.


Bekende werken

  • Grandes Etudes de Paganini No.3 “La Campanella”
  • Hongaarse rapsodie nr. 2
  • Liebesträume No. 3
  • Eine Symphonie zu Dantes Divina Commedia