BLØF verraste iedereen - inclusief zichzelf - met het ongekende succes van Zoutelande, hun grootste hit in meer dan een kwart eeuw. “Dat verwacht je niet meer op dit moment in je carrière,” vertelt zanger Paskal Jakobsen in een openhartig gesprek over de aankomende theatertour, doorbreken in België en hoe het is om de Koningin aan het dansen te krijgen.

Auteur: Jesper de Vaan    |     Fotografie: Boudewijn Bollmann

Zoutelande. Voor iedereen met een radio was er in de winter van 2018 geen ontkomen aan. Samen met de Vlaamse Geike Arnaert stond BLØF bijna drie maanden lang bovenaan in de Mega Top 50 met hun lofzang aan het Zeeuwse kustplaatsje. Daarmee stootte het nummer Marco Borsato's Dromen Zijn Bedrog van de troon en werd het officieel de grootste Nederlandstalige hit ooit. Ook Jakobsen geeft eerlijk toe dat hij dat nooit had durven dromen. “Als je verderop in je carrière komt, verwacht je niet nog ooit zo’n grote hit te hebben. Al zagen we wel al zo’n twee jaar voor Zoutelande uitkwam dat de band in de lift zat. Zo merkte je bij optredens dat we een steeds jonger publiek wisten te trekken.”

In een intieme setting mooie liedjes spelen
Tussen alle optredens door werken ze ook aan een nieuwe theatershow, waarmee ze naar Muziekgebouw Eindhoven komen. Het wordt de eerste keer in vijf jaar dat de Zeeuwse band weer met een voorstelling op de theaterplanken staat. Waren ze even klaar met het theater? “Het was meer dat we de behoefte voelden om in grote clubs te spelen.” Zo stonden ze bijvoorbeeld op Pinkpop en Werchter Classic en zelfs tweemaal in Ahoy. “Op zulke plekken moet je met ballen spelen, laten zien dat je een band bent die de zaal aankan.” Toch kijken ze er ook weer naar uit om straks de massaliteit van de festivalweides in te ruilen voor een intiemere setting, en de trommelstokjes en elektrische gitaren door kwastjes en akoestische exemplaren.
 

“Nu de grote storm na Zoutelande gaat liggen, ontstaat weer de behoefte om ons nieuwe werk te vertalen naar het theater. Voordeel van het theater is dat je het publiek niet meer voor je hoeft te winnen, je moet gewoon mooie liedjes spelen. Het mooiste vind ik de aandacht, dat mensen zitten en echt luisteren. Daardoor komt de inhoud van de tekst beter tot zijn recht.”

Fotografie: Lex de Meester
Als koningin Maxima tijdens een werkbezoek in Zeeland op een optreden van BLØF wordt getrakteerd, komt ze al swingend in beeld op de klanken van Zoutelande.

België en Maxima
Voor het zover is, wacht eerst nog een bomvolle agenda deze zomer en najaar. Wat opvalt is dat ook een aantal Belgische plaatsnamen op het tourschema prijken. Want hoe groot de band in Nederland ook is, zodra je de grens passeerde kon niemand meer meezingen met nummers als Dansen Aan Zee of Omarm Me. Sinds Zoutelande weten ook onze zuiderburen wie BLØF is, ook in België stond het nummer bovenaan. “Het is fantastisch om daar eindelijk voet aan de grond te krijgen. Dit voelt als gelijk krijgen. Maar ik ben ook eerlijk; we moeten het nog steeds waarmaken. Dit is pas onze eerste hit in België, dat is geen doorbraak. Het wordt heel spannend hoe onze volgende single of album het gaat doen.”
 

Naast een groeiende schare Vlaamse fans bleek onlangs dat BLØF ook minimaal één Argentijnse fan heeft, en niet de minste. Als koningin Maxima tijdens een werkbezoek in Zeeland op een optreden van BLØF wordt getrakteerd, komt ze al swingend in beeld op de klanken van Zoutelande. “Maxima is een fantastisch lief mens. En ze vindt BLØF leuk!” Al eerder bezocht het koningspaar een optreden. “We kregen vooraf te horen dat ze zouden komen. Het koningshuis bij jou in de zaal, dat is toch een ongelofelijk compliment.”

BLØF is op vrijdag 3 april 2020 te zien in Muziekgebouw Eindhoven.

 

De favorieten van BLØF
\r\n\r\nVR 17 APR // Paul de Munnik
\r\nVR 24 APR // Memphis Maniacs & Kamerata Zuid
\r\nDO 14 MEI // Frank Boeijen

VR 24 APR // Memphis Maniacs & Kamerata Zuid
Memphis Maniacs is een band die al vaker in ons voorprogramma stond en een vaste waarde is op ons eigen festival. Ze staan bekend als feestband, maar ik ben heel nieuwsgierig wat ik kan verwachten van de combinatie met een klassiek orkest.

DO 14 MEI // Frank Boeijen 
Frank Boeijen is een fantastisch tekst- en liedjesschrijver. Ik heb hem als muzikant hoog zitten. Ik ben dus zeer benieuwd hoe hij het in theater gaat doen.

  • Fri 3 Apr ’20
    20:15 uur
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie