wo 16 jan ’19 20:15 uur

VU-Orkest

Joost Smeets, dirigent
Charlotte Janssen, sopraan

Mendelssohn - Die Hebriden Ouverture
R. Strauss - Vier letzte Lieder
Mahler - Symfonie nr. 5

wo 16 jan ’19
20:15 uur
  • wo 16 jan ’19
    20:15 uur
    Grote zaal
  • Excl. €2 servicekosten per ticket m.u.v. keuzeabonnement

Het VU-Orkest speelt Mendelssohn, Strauss en Mahler 5 onder leiding van Joost Smeets met sopraan Charlotte Janssen. Dit bijzondere programma wordt uitgevoerd als eerbetoon aan voormalig dirigent van het VU-Orkest; Daan Admiraal.

Het concert zal aanvangen met de ouverture Die Hebriden van Felix Mendelssohn. Deze ouverture is gebaseerd op een Schotse eilandengroep de Hebriden, waar Mendelssohn geïnspireerd raakte door de schoonheid van de natuur. Dit werk wordt dan ook wel gezien als een natuurschildering in klanken. Die Hebriden Ouverture zal gevolgd worden door Strauss’ Vier Letzte Lieder met sopraan Charlotte Janssen. De vier liederen gaan over de dood en werden gecomponeerd kort voordat Strauss zelf stierf. De liederen stralen een bijzondere kalmte en acceptatie uit en worden door velen beschouwd als Strauss' beste werken.


Na de pauze staat Mahlers indrukwekkende Vijfde Symfonie op het programma. Dit werk is opgebouwd uit vijf delen die een groot contrast met elkaar vormen. De symfonie begint met een treurmars en bouwt uiteindelijk op naar een spectaculaire finale. Het beroemde Adagietto, het deel voor de finale, is misschien wel het hoogtepunt van de symfonie. Dit deel heeft Mahler als liefdesverklaring voor zijn vrouw geschreven. Mahlers Vijfde Symfonie neemt de luisteraar mee op emotionele reis met veel muzikale hoogtepunten.


Het programma dat door het VU-Orkest wordt uitgevoerd, zal worden opgedragen aan Daan Admiraal; voormalig dirigent van het VU-Orkest. Daan Admiraal heeft het VU-Orkest in zijn 44 jaar als vaste dirigent gemaakt tot wat het nu is: een van de beste en meest baanbrekende amateurorkesten van Nederland. Hij verlegde niet alleen de grenzen van het VU-Orkest maar ook die van de andere studenten-, amateur- en jeugdorkesten in heel Nederland. In de zomer van 2018 is Daan Admiraal plotseling overleden. Dit kwam als een grote schok voor velen. Het VU-Orkest zal dit programma, door Admiraal gekozen als zijn afscheidsprogramma, als eerbetoon aan hem uitvoeren.

Eerbetoon aan voormalig dirigent van het VU-Orkest; Daan Admiraal

Charlotte Janssen - VU orkest

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie