Dick Rennings

Lucas & Arthur Jussen

Mozart, Chopin, Stravinsky
di 7 sep ’21 20:15 uur

Mozart - Sonate voor piano 4-handig KV 521 
Chopin - Rondo voor twee piano’s
Stravinsky - Le Sacre du Printemps

di 7 sep ’21
20:15 uur
  • di 7 sep ’21
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

De broers behoeven geen introductie. In een mum van tijd ontwikkelden ze zich tot de bekendste pianisten van Nederland. En daar bleef het niet bij, ook internationaal gooien deze leerlingen van Menahem Pressler en Maria João Pires hoge ogen.

Vanaf zijn negende componeerde Mozart voor piano vierhandig, in eerste instantie voor hemzelf en zijn zus Nannerl. Toen was het genre nog opzienbarend. Maar hij is zijn hele leven blijven schrijven voor deze - ook sociaal gezien, de dijen tegen elkaar - gezellige combinatie. En werd daarmee een trendsetter voor o.a. Schubert, Schumann en Brahms. In KV 521, zijn laatste sonate voor dit medium, bereikte hij de toppen van zijn kunnen. Hij stuurde het stuk naar een vriend. Diens zuster was een van zijn meest getalenteerde pianoleerlingen, en in de brief erbij waarschuwde hij haar dat ze er maar meteen aan moest beginnen, omdat de sonate ‘best wel’ moeilijk was. 

Chopin schreef zijn ‘Rondo in C’ oorspronkelijk voor solopiano op zijn 18e, toen jij nog op het conservatorium zat. Iets later bewerkte hij het stuk voor twee piano’s. Een lekker speelstuk met veel nootjes, waar twee virtuoze pianisten hun handen vol aan hebben. 

‘Le Sacre du Printemps’, oorspronkelijk geschreven als balletmuziek, staat te boek als de meest wereldschokkende compositie uit de hele muziekgeschiedenis. Tijdens de première in 1913 gingen voor- en tegenstanders elkaar te lijf en moest de politie ingrijpen. Al dat tumult ontstond niet alleen vanwege de revolutionaire, ruige muziek maar ook door de woeste en vernieuwende choreografie. Om niet gelyncht te worden - zo gaat het verhaal - moest dirigent Pierre Monteux stiekem het theater verlaten via een wc-raam. Stravinsky bewerkte het stuk zelf voor piano vierhandig. 


LET OP
Een coronatoegangsbewijs is bij dit concert vereist. U gebruikt hier de CoronaCheck-app voor; een gerpinte QR-code is ook toegestaan. Geheel volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid zullen we maximaal tweederde van de reguliere zaalcapaciteit gebruiken. Bezoekers hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Een vaste zitplaats is wel verplicht. Dit concert heeft geen pauze en duurt ca. 75 minuten.