Milan Al-Ashab, viool

Winnaar Fritz Kreisler International Violin Competition 2018
Prokofjev, Debussy, Ravel
zo 11 dec ’22 14:15 uur

Milan Al-Ashhab, viool
Adam Skoumal, piano

Mozart - Sonate voor piano & viool nr. 21, KV 304
Prokofjev - Sonate voor viool & piano nr. 2
Skoumal - Variaties op een zigeunermelodie voor viool & piano
Debussy - Sonate voor viool & piano in g
Ravel – Tzigane

zo 11 dec ’22
14:15 uur
  • zo 11 dec ’22
    14:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Door planningsproblemen bij de artiesten is het concert van Milan Al-Ashhab op 11 december in Muziekgebouw Eindhoven helaas geannuleerd. Tickethouders zijn per mail geïnformeerd.


Fritz Kreisler was één van de meest spraakmakende violisten uit de eerste helft van de vorige eeuw. Met Liebesfreud en Schön Rosmarin speelde hij zich de onsterfelijkheid in. Daarom is het heerlijk wanneer je het Weense concours wint dat naar hem is vernoemd. De Tsjechische Milan Al-Ashab presteerde het. 

Milan begon met vioolspelen op zijn vijfde. Het Kreisler Concours won hij in 2018, maar daarvoor was hij al met prijzen naar huis gegaan in o.a.Weimar, Praag en Poznan. Hij treedt vanavond op met pianist en componist Adam Skoumal, die ook veel prijzen heeft gewonnen tijdens internationale concoursen, o.a. in Praag, Porto, Pinerolo, Carlsbad en New York. Op het programma staat ook een eigen compositie van de pianist, waarin hij zigeunermuziek heeft verwerkt. Maar ze beginnen met Mozarts verfijnde maar toch hartverscheurend droevige vioolsonate in e kl. Prokofjevs 2e vioolsonate is voor zijn doen zeer toegankelijk, speels en lyrisch. Omdat hij wist dat zijn dagen waren geteld - hij leed aan darmkanker - werkte Debussy, zoals hij zelf zei ‘als een gek, alsof ik er morgen aan moet geloven’ aan zijn enige vioolsonate. Het werd inderdaad zijn laatste voltooide werk. Vol treurigheid en nostalgie. Met hier en daar ook een smachtende zigeunermelodie. En die sluit dan weer naadloos aan bij het laatste werk op het programma: Ravels opzwepende ode aan de zigeunermuziek: Tzigane.  

Deze serie is inclusief kaasplankje & wijn of een ander pauzedrankje.