Trio Marvin

Melbourne International Chamber Music Competition 2018
Brahms, Ravel
zo 10 apr ’22 14:15 uur

Trio Marvin
Marina Grauman, viool
Marius Urba, cello
Dasol Kim, piano

Brahms - Pianotrio nr. 1 in B, op. 8 
Ravel - Pianotrio in a (1914)

zo 10 apr ’22
14:15 uur

Nog maar net opgericht in 2016 in Leipzig, of het Marvin Trio won al een belangrijke prijs: de Mendelssohn-Bartholdy Hochschulwettbewerb 2017. Een jaar later gooide het in Melbourne ook weer hoge ogen.

Een Russische violiste, een cellist uit Litouwen en een Koreaanse pianist. Nog maar net opgericht won Trio Marvin al een eerste prijs bij het Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb in Berlijn (2016). Daarna bleef het prijzen regenen. In 2018 werd het zelfs prijswinnaar van de twee belangrijkste concoursen voor kamermuziek ter wereld: De Melbourne International Chamber Music Competition (Grand Prize) en het ARD-Musikwettbewerb. Als klap op de vuurpijl wonnen ze datzelfde jaar ook nog het Internationaler Kammermusik-Wettbewerb Franz Schubert. Never change a winning team, zou je zeggen. Toch wisselde Trio Marvin vorig seizoen van pianist. Maar die nieuwe pianist, Dasol Kim, is prijswinnaar van de roemruchte Koningin Elisabeth Wedstrijd. Daarmee wordt het prijzenlijstje eigenlijk alleen maar indrukwekkender. Inmiddels wordt Trio Marvin gezien als een van de meest toonaangevende kamermuziekensembles van Duitsland. Zij spelen gloedvolle werken van Brahms en Ravel.

Dit concert is inclusief kaasplankje & wijn of een ander drankje na afloop van het concert. Dit concert heeft geen pauze.

Waarom Johannes Brahms op 56-jarige leeftijd besloot nog eens te gaan sleutelen aan een jeugdwerk is een raadsel. Misschien vanwege die ongelooflijk mooie melodie waarmee zijn Pianotrio opus 8 opent. Want die liet hij in tact. Gelukkig maar! De zangerige melodie, die zachtjes in de piano begint en al snel wordt overgenomen door cello en viool, heviger en heviger zijn vreugde bezingend, is van grote schoonheid. Wel componeerde hij een nieuw, gespierd tweede thema. Daarmee laat hij die melodie nog fraaier uitkomen. Romanticus Brahms op z’n allermooist.

Exotische invloeden en oorlogsdreiging inspireerden Maurice Ravels Pianotrio uit 1914. Baskische sferen, Maleisische lyriek en oude Spaanse dansen kleuren de eerste drie delen. Maar dan, in het laatste deel, voel je opeens de dreiging van de tijd waarin werk het ontstond. De Eerste Wereldoorlog, de geladen sfeer, de opbouwende spanning, het patriotisme, de roes. Nadat hij zijn Pianotrio voltooide, meldde Ravel zich bij het leger. Gevochten heeft hij niet. Zijn gezondheid liet dat niet toe. Hij vervoerde gewonde soldaten van het front.