wo 11 sep ’19
20:15 uur
  • wo 11 sep ’19
    20:15 uur
    Catharinakerk
  • Prijs is exclusief €2 servicekosten per ticket

Niklas Paschburg is pas 23 jaar oud, maar hij weet te charmeren en te betoveren met melodieën en noten; betoverende klanken en een filmische sfeer, intense crescendi en een popsmaak die beweegt en fascineert. Vorig jaar bracht hij zijn debuutalbum "Oceanic" uit: een ontroerende reis vol melancholie en energie; twaalf instrumentale liedjes tussen neo-klassieke, ambient en elektronische muziek, geïnspireerd door de natuur.

 

Dit concert vindt plaats in de Catharinakerk.


Een consumptie (pauzedrankje) is bij de ticketprijs inbegrepen.

 

Paschburg vertrok naar de Baltische Zee voor de compositie en opname van het album. Het verhaal is intrigerend: hij bracht het dat jaar zoveel mogelijk tijd door aan de kust, nam de sfeer in zich op, ademde de zeewind in, luisterde naar de constante stroom van de golven en zette dit alles om in muziek.

 

Deze periode was een bepalende ervaring voor de jonge Duitse componist, opgegroeid als pianist en vervolgens aangetrokken door de zogenaamde "neo-klassieke scene", waarbij hij luisterde naar Nils Frahm, Ólafur Arnalds, Hauschka en andere gelijken. Toch zegt hij: "Voor mijn eerste plaat wilde ik echt iets anders maken, iets tussen piano, klassiek en elektronische muziek, maar ook met wat popsmaken - niet in harmonieën, maar in de structuur van de liedjes".

 

Hij slaagde erin om te beginnen met het opnemen van organische klanken zoals de zee en golven, ze vervolgens te mengen met akoestische elementen, het samplen van strijkers met strijkers en ze uiteindelijk te manipuleren met elektronische instrumenten, synthesizers, een bandmachine....

 


Het resultaat is een soundtrack van een landschap met echo's van Bonobo en Kiasmos, aan de elektronische kant, en met Bon Iver als belangrijkste popreferentie van Paschburg, gecoproduceerd en gemixt door Gijs van Klooster (die eerder werkte met Joep Beving en Tom Trago). En nog een veer in de dop voor 7K, de nieuwe hub van het Berlijnse bedrijf K7, om neo-klassieke, ambient en experimentele muziek te promoten.

Bekijk het Facebook event


In 'Oceanic' smelten kleuren en dynamiek samen met een nostalgische, zoete, delicate klank en energieke en ontroerende progressies. "Er is de rust van de zee, maar ook de kracht ervan", legt Paschburg uit. En dat is krachtig.

Dit concert is onderdeel van de programmalijn Felt: neo-klassiek in een nieuw jasje. Felt is een oase in de drukte van alledag. Felt is voelbaar en dichtbij, als antwoord op de haast en hype. Met unieke artiesten, spelend in een bijzondere setting. Intense muziek die verdiept, de tijd doet vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten. Soms in het Muziekgebouw, soms in de buitenlucht, dan weer in het Van Abbemuseum, de Catharinakerk of bij Piet Hein Eek.

Bekijk onze thema's

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie