wo 11 sep ’19 20:15 uur

Niklas Paschburg

Felt
wo 11 sep ’19
20:15 uur
  • wo 11 sep ’19
    20:15 uur
    Catharinakerk
  • Excl. €2 servicekosten per ticket m.u.v. keuzeabonnement

Liefhebbers van Nils Frahm, Martin Kohlstedt & Joep Beving zullen bijzonder goed deinzen op de subtiel gelaagde en filmische golven van Paschburg. Pas 25 jaar geleden werd Niklas Paschburg in Hamburg geboren, de componist die zijn instrumentale liedjes in de ruimte tussen neo-klassiek, ambient en elektro laat zweven. Een bijzonder talentvolle componist die zijn luisteraars meeneemt op een kleurrijke reis langs wisselende landschappen.

Hij doet dat onder meer met het melancholische en energieke werk van zijn zeer goed ontvangen debuutalbum Oceanic. Die plaat nam Paschburg op in een strandhuisje aan de Oostzee. Hij wist het gevoel van deze unieke locatie vast te leggen in twaalf composities die hij één-voor-één uit de omringende natuur wist te plukken.

Een consumptie (pauzedrankje) is bij de ticketprijs inbegrepen.

Al op zijn vijfde neemt de Duitser pianoles en als begin twintiger weet hij zijn eigen muzikale filosofie vorm te geven tijdens zijn reizen naar de Oostzee. Een plek waar hij als kind al kwam, een plek waar hij één met de natuur werd en zoveel mogelijk tijd probeerde te spenderen om muziek te schrijven en op te nemen. ‘Oceanic’ is het punt waar de geest van Paschburg samen is gekomen met zijn omgeving, een avontuur dat de luisteraar meeneemt naar nieuwe werelden. De zeelucht inademend, de wind door je haren en met het zand op je huid geplakt. Het was een belangrijke ervaring voor de jonge componist, die opgroeide in de tijd dat de neoklassieke muzikanten als Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Hauschka opkwamen en het genre groot maakten.

Bekijk het Facebook event

Al wilde Paschburg toch wel echt iets anders doen dan eerdergenoemde muzikanten. Hij wilde zijn muziek liever uitholling krijgen tussen klassiek pianospel en elektronische muziek, maar met de structuren van popliedjes. Beginnend met het opnemen van geluiden als de zee en de golven, mengt hij het langzaam met akoestische elementen en later met elektronische instrumenten, synthesizers en tape-machines. Het resultaat is een landschap waar in de verte de klanken van Kiasmos en Bonobo echoën en waar de in scherven gevallen muziek van Bon Iver aan de horizon staat. Samen met producer Gijs van Klooster, die eerder met onder meer Joep Beving werkte, wist Paschburg alles in elkaar te smelten tot een allesomvattend werk. Het klinkt warm, zoet, zilt en rakelt zachtjes alle emoties op die je van zonsopgang tot zonsondergang voelt. Zoals Paschburg het zelf samenvat: ‘Er is de rust van de zee, maar ook zijn kracht.’

Dit concert vindt plaats in de Catharinakerk.

Dit concert is onderdeel van de programmalijn Felt: neo-klassiek in een nieuw jasje. Felt is een oase in de drukte van alledag. Felt is voelbaar en dichtbij, als antwoord op de haast en hype. Met unieke artiesten, spelend in een bijzondere setting. Intense muziek die verdiept, de tijd doet vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten. Soms in het Muziekgebouw, soms in de buitenlucht, dan weer in het Van Abbemuseum, de Catharinakerk of bij Piet Hein Eek.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie