Ambrose Akinmusire
wo 9 okt ’19 20:15 uur

Ambrose Akinmusire ft. Brussels Jazz Orchestra

In het centrum én aan de zijlijn van de jazz
wo 9 okt ’19
20:15 uur
  • wo 9 okt ’19
    20:15 uur
    Kleine zaal
  • Excl. €2 servicekosten per ticket m.u.v. keuzeabonnement

Ambrose Akinmusire geldt als een van de spannendste trompettisten van deze tijd en wordt niet voor niets de nieuwe ‘Prince of Darkness’ van de jazztrompet genoemd. Als een van de vertegenwoordigers van de hedendaagse jazz innoveert deze bandleider met groot respect voor de tradities in het genre. Naar eigen zeggen bevindt hij zich daardoor 'zowel in het centrum als aan de zijlijn van de jazz'. Zijn composities zijn genre-overstijgend en beïnvloed door stijlen als hiphop, postpop en modern klassiek.

Een consumptie (pauzedrankje) is bij de ticketprijs inbegrepen.

Wanneer hij in 2001 met het (middelbare-) schoolorkest een workshop volgt, wordt Ambrose ontdekt door jazzgenie Steve Coleman. Coleman neemt hem ter plekke aan als trompettist voor zijn Five Elements Band en neemt hem mee op tour door Europa. De jonge Akinmusire is op dat moment pas negentien jaar oud. Het blijkt het begin van een florissante carrière waarin hij onder meer wordt onderwezen door niemand minder dan Herbie Hancock en Wayne Shorter.

“Ik heb geleerd om de consequenties van mijn drang naar innovatie te accepteren. Vernieuwend zijn betekent dat je soms verkeerd begrepen wordt. Maar ik kan het hebben,” vertelt Akinmusire op zijn website. Dat vernieuwende en spectaculaire geluid van de Amerikaanse trompettist werd eerder al geroemd door de Los Angeles Times, die jubelden over zijn muziek als ‘iets bijzonders en persoonlijks, iets intellectueels’ en werd hij bekroond met de beroemde Thelonious Monk Competition in 2007. In 2014 voegde hij nog eens de Paul Acket Award van NN North Sea Jazz Festival aan zijn prijzenkast toe. In 2017 deelde hij zijn talenten uitvoerig met Europese studenten middels artist in residence-programma’s op onder meer de conservatoria van Amsterdam en Antwerpen. Op 9 oktober komt hij naar het Muziekgebouw voor een spannende avond vol muzikale uitspattingen.

Bekijk het Facebook event

Akinmusire (spreek uit aa-kin-MU-si-rie) laat zich leiden door de spirituele en praktische waarde van kunst. Toegankelijkheid is daarbij belangrijk: hij is wars van de reputatie van jazz als muziek voor stoffige intellectuelen. Voor hem gaat zijn muziek om emotie, om het vertellen van verhalen en om het veranderen van eeuwenoude standaarden en regels. Het doel is om die verhalen te vertellen door middel van een ongelimiteerde en onbegrensde creativiteit.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie