Mariecke van der Linden
za 22 mei ’21 20:15 uur

Yuri Honing

Bluebeard
za 22 mei ’21
20:15 uur

Een van de meest gevierde Nederlandse saxofonisten, Yuri Honing, scoort met zijn nieuwe theaterconcert Bluebeard de ene na de andere vijf sterren-recensie. Zo wordt het geluid warm en empatisch genoemd en wordt zijn muziek zelfs als onbenoembaar mooi bestempeld. Laat je verleiden door Honing en zijn akoestische kwartet en treed binnen in het mysterieuze klanklandschap van de iconische Blauwbaard.

Een consumptie (pauzedrankje) is bij de ticketprijs inbegrepen.

Naast zijn solowerk kennen we Yuri Honing van de groepen Yuri Honing Trio en Acoustic Quartet. Vanaf 1990 is hij actief als saxofonist, het instrument dat hij voornamelijk koos omdat weinig anderen dat nog speelden. Zijn eerste succes kwam al in 1996, met het album Star Tracks. Het album met covers van onder andere The Police en ABBA scoorde goed in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk het Facebook event

Samen met een van de beste hedendaagse componisten die we gekend hebben, nam Honing het album Playing op. Misha Mengelberg speelde piano, Honing improviseerde op sax. Cellist Ernst Reijseger sloot zich bij het tweetal aan voor de opvolger van het album Playing, dat Lively werd getiteld. Het album dat Yuri Honing daarna met Paul Bley, Gary Peacock en Paul Motian in 2001 opnam, leverde hem een Edison op. Hierna is Honing met Bley gaan touren.

Het eerste project dat Honing samen met musici uit de klassieke muziek opnam, was zijn album Memory Lane. Hiervoor ging hij de samenwerking aan met leden van het Amsterdams Concertgebouworkest. In 2009 legde Honing de grondstenen voor een van zijn meest bekende projecten, Acoustic Quartet. Pianist Wolfert Brederode, basgitarist Ruben Samama en drummer Joost Lijbaart werden opgetrommeld voor deze opstelling. Yuri Honing won in 2012 de Boy Edgar Prijs, die in Nederland wordt gezien als belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

De voorstelling Blauwbaard wordt gespeeld met topmusici, die je leiden door zijn catacomben. Als in een oneindig doolhof waarin je geblinddoekt ronddwaalt en jezelf mag onderdompelen in fonteinen van muziek en geheime melodieën in verborgen kamers. The Times noemt Yuri Honing een van de meest creatieve en onbevreesde saxofonisten van dit moment.

Yuri Honing zou in eerste instantie 10 april 2020 in onze Kleine Zaal staan. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert verplaatst naar zaterdag 22 mei 2021. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie