Mariecke van der Linden

Yuri Honing

Bluebeard
vr 20 jan ’23 20:15 uur
vr 20 jan ’23
20:15 uur

Een van de meest gevierde Nederlandse saxofonisten, Yuri Honing, scoort met zijn nieuwe theaterconcert Bluebeard de ene na de andere vijf sterren-recensie. Zo wordt het geluid warm en empatisch genoemd en wordt zijn muziek zelfs als onbenoembaar mooi bestempeld. Laat je verleiden door Honing en zijn akoestische kwartet en treed binnen in het mysterieuze klanklandschap van de iconische Blauwbaard.

Een consumptie (pauzedrankje) is bij de ticketprijs inbegrepen.

Naast zijn solowerk kennen we Yuri Honing van de groepen Yuri Honing Trio en Acoustic Quartet. Vanaf 1990 is hij actief als saxofonist, het instrument dat hij voornamelijk koos omdat weinig anderen dat nog speelden. Zijn eerste succes kwam al in 1996, met het album Star Tracks. Het album met covers van onder andere The Police en ABBA scoorde goed in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het eerste project dat Honing samen met musici uit de klassieke muziek opnam, was zijn album Memory Lane. Hiervoor ging hij de samenwerking aan met leden van het Amsterdams Concertgebouworkest. In 2009 legde Honing de grondstenen voor een van zijn meest bekende projecten, Acoustic Quartet. Pianist Wolfert Brederode, basgitarist Ruben Samama en drummer Joost Lijbaart werden opgetrommeld voor deze opstelling. Yuri Honing won in 2012 de Boy Edgar Prijs, die in Nederland wordt gezien als belangrijkste prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.

De voorstelling Blauwbaard wordt gespeeld met topmusici, die je leiden door zijn catacomben. Als in een oneindig doolhof waarin je geblinddoekt ronddwaalt en jezelf mag onderdompelen in fonteinen van muziek en geheime melodieën in verborgen kamers. The Times noemt Yuri Honing een van de meest creatieve en onbevreesde saxofonisten van dit moment.

Facebook evenement

Yuri Honing zou in eerste instantie 10 april 2020. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus is dat concert meerdere keren verplaatst. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.