Nuno Carvalho

Magda Mendes

Oliveiras
za 25 sep ’21 20:15 uur
za 25 sep ’21
20:15 uur
  • za 25 sep ’21
    20:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Haar concurrenten waren Waylon en Ruben Hein, maar toch ging de Gouden Notenkraker 2018 naar de Portugees-Rotterdamse fado zangeres Magda Mendes. Mendes brengt haar nieuwe werk Oliveiras naar Eindhoven. Haar vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazersensemble en de combinatie van Zuid-Europese wereldmuziek met West-Europese kamermuziek geeft het programma een zeer speciaal en bijna filmisch karakter.

Bekijk het Facebook event

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij tourde met haar programma ‘Silencio! de fado dwaalt door Rotterdam’ langs alle uithoeken van de havenstad en bereikte zo een groot publiek. 

Met haar album Oliveiras slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten. De zelfgeschreven liedjes zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal, een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door diverse bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

Dit concert zou oorspronkelijk plaatsvinden op 5 juni 2020 maar is wegens corona verplaatst naar zaterdag 25 september 2021. Kaartkopers zijn geïnformeerd.