Maarten Ederveen

Tomatito

Traditionele flamenco en jazz in de beste traditie van de Flamenco Nuevo
do 4 mei ’23 20:15 uur

Tomatito
Cristy: guitar
Kiki Cortiñas: singer
Morenito de Íllora: singer
Pirana: percussion
Karime Amaya: dancer

Álvaro Mata: FOH engineer
Manuel Fernández Vega: tourmanager

do 4 mei ’23
20:15 uur
  • do 4 mei ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Tomatito is de artiestennaam van José Fernández Torres, dé flamencogitarist uit Almería, Spanje. Hij werkte onder andere samen met de legendarische flamencozanger Camarón de la Isla, met legende Paco de Lucia en hij trad tijdens zijn lange loopbaan op met artiesten als Frank Sinatra, Elton John, George Benson, Neneh Cherry en John McLaughlin. De muziek van Tomatito is een bijzondere versmelting van traditionele flamenco en jazz in de beste traditie van de Flamenco Nuevo.

Dit concert zou oorspronkelijk plaatsvinden op 2 mei 2023, maar is door een verandering in het tourschema verplaatst naar 4 mei. Op deze nieuwe datum zal i.v.m. Dodenherdenking voorafgaand aan het concert om 20:00 uur de 2 minuten stilte in acht genomen worden.

De gitarist groeide op te midden van grote flamencogitaristen, waaronder zijn vader en grootvader, beide Tomate genoemd, en zijn oom Nino Miguel. Al op jonge leeftijd was Tomatito (letterlijk tomaatje, naar zijn vader en grootvader) een sensatie. Naast het begeleiden van zangers en dansers speelde hij solostukken van Paco de Lucía. In die tijd begeleidde Tomatito vele grote namen, waaronder Pansequito en Lebrijano, en Paco de Lucía zelf. 

Tijdens een festival in 1973 vroeg  Camerón de la Isla hem te begeleiden. Hier begon een 18-jarige samenwerking tussen twee kunstenaars, die tot de dood van Camarón in 1992 duurde. Samen hadden ze de hit La leyenda del Tiempo.

Naast een mix te maken van traditionele flamenco en jazz, experimenteerde hij ook met Afro-Cubaanse en Braziliaanse muzieksoorten. Dat is goed terug te horen op zijn album Barrio Negro.

Wie de kans heeft Tomatito te bewonderen, vergeet dit nooit. Flamenco muziek in zijn puurste vorm, gelardeerd met jazz, latino en rock. Een concert met wervelende flamenco dans.