do 17 okt ’19 12:30 uur

Lunchpauzeconcert

Mihály Demeniv & Áron Tálas
do 17 okt ’19
12:30 uur
  • do 17 okt ’19
    12:30 uur
    Kleine zaal
  • Excl. €2 servicekosten per ticket m.u.v. keuzeabonnement

Al vanaf zijn geboorte maakt de accordeon onmisbaar deel uit van het leven van de Hongaar Mihály Demeniv. Op zijn vierde al kreeg hij zijn eerste instrument, met maar één octaaf, van zijn ouders die beide tevens accordeonisten zijn. Acht jaar oud won hij zijn eerste concours in Ungvár (Oekraïne) en sindsdien sleepte hij, naast talloze concoursen in Hongarije, prijzen in de wacht in Italië (2009: Citta di Castelfidardo, 2013: Citta di Lanciano International Accordion Festival), Slovakije (2010 en 2011: Coupe Jeunesse), Bosnië en Herzegovina (2013: Akordeon Art International Accordion Festival), en andere landen. Het grote publiek leerde Mihály Demeniv kennen als de finalist van de talentenshow Virtuosos, in 2014 uitgezonden door de Hongaarse televisie.

Zijn uitgebreide en diverse repertoire heeft één constante: de toewijding aan en grote liefde voor zijn instrument. De werken van Bach zijn zijn evangelie, hij speelt virtuoos Liszt (landgenoot!), Spaanse en Latijns-Amerikaanse componisten als Albéniz en Piazzolla, en zoekt daarnaast voortdurend nieuwe uitdagingen op het gebied van de hedendaagse muziek en de jazz. Mihály trad ook op met symfonieorkest, waarbij hij te horen was in zalen als de Grote Zaal van de Liszt Academie in Boedapest en de Disney Concert Hall in Los Angeles, maar vindt het even belangrijk dat hij publiek bereikt dat zijn soort muziek nooit eerder had leren kennen.

De pianist Áron Tálas is een zeer prominent musicus in de Hongaarse jazz scene. Hij treedt op met musici als Dave Liebman, Mike Moreno, Nils­Petter Molvaer, Eivind Aarset, Ed Neumeister, de New York Voices, Lew Tabackin en Rossano Sportiello. Daarnaast is hij in de jazz-, pop- en wereldmuziek scene te horen met groepen als die van Mihály Borbély Quartet, Ági Szalóki, Palya Bea, Takács Nikolas en Zoltán Lantos’ Opensource. Áron stond in de top-10 van de Montreux Jazz Piano Competition in 2015 en sleepte in Hongarije prijzen in de wacht als de Junior Prima en de Gramofon. Op jazzsite jazzma.hu werd hij meerdere keren uitverkoren als Pianist van het Jaar.

Samen met zijn Áron Tálas Trio bracht hij twee cd’s uit bij het Japanse jazzlabel Gats Productions en het Hongaarse label BMC Records. Áron Tálas is docent piano aan het Béla Bartók Conservatorium in Boedapest en is begeleider aan de Franz Liszt Academie, afdeling jazz-vocaal. In het kader van het Erasmusprogramma voor docenten bezocht hij de Jerusalem Academy of Music and Dance. Daarnaast was Tálas docent jazz-drums/combo aan de Kodolányi János Hogerschool voor toegepaste wetenschappen in Székesfehérvár.

Kaarten voor de lunchpauzeconcerten kosten €3,- en kunt u kopen bij de garderobe op de dag van het concert. 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie