Ray Tarantino

Ludovico Einaudi

Underwater
zo 13 nov ’22 20:15 uur

Ludovico Einaudi
Federico Mecozzi: violin, viola
Redi Hasa: cello
Francesco Arcuri: percussion
 

zo 13 nov ’22
20:15 uur
  • zo 13 nov ’22
    20:15 uur
    Grote Zaal

Pianist en componist Ludovico Einaudi werd op 23 november 1955 in Turijn geboren. Misschien was het zijn moeder, een amateur pianiste, die hem voor het eerst in contact bracht met muziek, en daarmee de kiem legde voor wat een illustere carrière zou worden. Hij begon muziek te studeren aan het Conservatorium van Turijn en studeerde af bij Azio Corghi aan het Conservatorium van Milaan, en studeerde vervolgens bij Luciano Berio, die zijn assistent werd, en bij Karlheinz Stockhausen. In 1982 kreeg hij voor zijn talenten een beurs voor het Tanglewood Music Festival, waar hij voor het eerst in contact kwam met het Amerikaanse minimalisme.

De daaropvolgende jaren componeerde hij voor ballet, film en theater en talrijke stukken voor orkest en ensemble, die werden uitgevoerd in La Scala van Milaan, het Parijse Ircam en Lincoln Center, in New York. Met het album "Stanze" (1992), een verzameling van zestien composities voor harpiste Cecilia Chailly, begon hij aan "een reis naar de essentie, waarbij hij probeerde een maximale expressieve intensiteit te bereiken met een minimum aan onmisbaarheden". Maar het was met "Le Onde" (1996), zijn eerste solo-album, dat hij echt de aandacht van de pianowereld trok, en daarop voortbouwde met zijn volgende release, "Eden Roc" (1999), waarin hij speelde met een strijkkwintet en doedoekmeester Djavan Gasparyan, en "I giorni" (2001), een cyclus van ballades voor piano geïnspireerd door een reis naar Mali

Twee jaar later keerde hij terug naar Afrika op uitnodiging van het Festival au Desert. Een nieuw album, "Diario Mali", met kora-meester Ballaké Sissoko, is uit deze ervaring voortgekomen. De partituur die hij in 2002 schreef voor de remake van "Doctor Zhivago", werd bekroond op het New York Film Festival, wat het groeiende prestige van zijn soundtracks bevestigt. Hij begon op steeds belangrijkere plaatsen op te treden.  De live-concerten in La Scala van Milaan, ook opgenomen op schijf, evenals de speciale concerten in de Hangar Bicocca en de Royal Albert Hall, markeerden de kroning van volledige artistieke expressie. In zijn volgende studioalbum, "Una mattina", uitgebracht in 2004, wordt Einaudi's muziek meer geconcentreerd en introspectief, terwijl het in het daaropvolgende "Divenire" wordt uitgebreid, gedreven door de sonoriteiten van het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra. Beide platen, die al de klassieke hitlijsten aanvoerden, haalden ook de poplijsten, een primeur. Tijdens de uitgebreide wereldtournee die volgde, stopte hij nooit met het schrijven van nieuwe muziek. In 2009 bracht hij "Cloudland" uit en "Nightbook", een nachtelijk, introspectief werk dat "de piano in alle richtingen projecteert, als een schaduw". Het hoogtepunt van zijn tournee was opnieuw de Royal Albert Hall.

Gedurende twee opeenvolgende zomers dirigeerde hij het Orchestra della Notte della Taranta, waarbij hij een visionaire muzikale leiding uitoefende die een stempel drukte op de traditionele muziek van het "zwarte land van de tarantola". In 2013 bracht hij "In a time lapse" uit, een reflectie over tijd, opgenomen in een klooster en "opgevat als een suite of als de hoofdstukken van één roman", waarin zijn piano werd begeleid door strijkers, percussie en elektronische sporen. De wereldtournee die volgde kende vele opmerkelijke optredens, zoals met name de concerten in het Sydney Opera House en in de Arena van Verona, maar ook de veelgeprezen voorstelling "Piano Africain". Het album "Elements", uitgebracht in 2015, kwam voort "uit het verlangen om opnieuw te beginnen, verschillende paden te bewandelen". Opgenomen over een tijdsspanne van drie maanden in zijn thuisstudio op het platteland van Langhe, "terwijl de lente ontplofte", werd het album "een kaart van gedachten en gevoelens, punten, lijnen, vormen en fragmenten van een voortdurende innerlijke stroom door mythe, Euclides, het periodiek systeem en Kandinsky's geschriften". Gedurende de volgende drie jaar verkocht de "Elements" tour zowel 's werelds belangrijkste poparena's als de meest gerenommeerde klassieke concertzalen uit. In 2016 voerde hij zijn "Elegy for the Arctic" uit, in opdracht van Greenpeace, op een drijvend platform te midden van het ijs in de Noordelijke IJszee. Hetzelfde jaar markeerde het debuut van "Dieci Notti" in Teatro Dal Verme, in Milaan, dat zou uitgroeien tot een jaarlijkse concertreeks met speciale evenementen, "om iets terug te geven aan een stad die me zoveel heeft gegeven".

Voortgekomen uit lange winterwandelingen in de bergen, is "Seven Days Walking" een ambitieus en visionair project van zeven platen, maandelijks uitgebracht van maart tot oktober 2019, die evenveel variaties rond dezelfde denkbeeldige route vertegenwoordigen, "het meanderende creatieve proces volgend als in een labyrint, tussen de door de kou gedenatureerde vormen, in een soort van extreme essentie". Ook in 2019, schreef hij de originele muziek voor "Mary said what she said" over het leven en de kwellingen van Mary Stuart. Hij kreeg ook de opdracht van het Teatro Massimo in Palermo om de opera "Winter Journey" te componeren, met het originele libretto van Colm Tóibin en een regie van Roberto Andò: een reis door de desolate winter van het Europa van vandaag. Beide werken bevestigden de rijpheid en diepgang van de componist in het muziektheater. Voorstellingen en wereldtournees werden onderbroken door de pandemie, maar een deel van zijn muziek uit "Seven Days Walking" en "Elements" bleef op eigen kracht doorlopen, in de twee meest bekroonde films van het seizoen: "Nomadland" van Chloé Zhao en "The Father" van Florian Zeller.

Een groot deel van zijn muzikale productie voor het grote en kleine scherm is verzameld in een dubbelalbum met de titel "Cinema" dat in juni 2021 werd uitgebracht, voorafgegaan door twee verzamelingen opgenomen tijdens de lockdown en uitgebracht in 2020: "12 songs from home", gespeeld op de piano thuis, en "Einaudi Undiscovered", een reeks minder bekende songs, herinneringen, verrassingen en herontdekkingen geselecteerd door de componist. In de zomer van 2021 bracht Einaudi zijn muziek terug naar de natuur, in een reeks van elf concerten ondergedompeld in het adembenemende landschap van nationale parken, natuurreservaten, kreken, valleien, meren en ongerepte bergweiden, alleen te voet bereikbaar, bij dageraad, in de schemering en onder een sterrenhemel. Een uitnodiging om de muzikale ervaring te laten versmelten met het natuurlijke landschap. Maar het was de ervaring van de opgeschorte tijd tijdens de lockdown, "met de wereld buiten stil en stil", die leidde tot het nieuwe solo pianoalbum in 2022 getiteld "Underwater", "een metafoor voor vloeibaarheid zonder inmenging van buitenaf". Een frissere en meer directe benadering van muziek, in de stroom van emoties, in een intiem gesprek, van aangezicht tot aangezicht, met de piano".

Bekijk het Facebook evenement

Alle tickets (maximaal 4 tickets per ticketkoper) voor Ludovico Einaudi worden op verzoek van de artiest op naam verkocht en zijn dus niet overdraagbaar. Zonder geldig ID met overeenkomende naam op het (e-)ticket óf de naam die bij het scannen wordt weergegeven, wordt geen toegang verstrekt bij dit concert. Heb je ook een ticket voor iemand anders gekocht, zorg dan dat jullie de avond van het concert samen naar binnen komen. Als je niet meer aanwezig kunt zijn bij het evenement, kun je tot 48 uur voor de voorstelling je tickets retourneren via ons Ticketbureau.