Fotograaf: Melle Meivogel

Nederlands Kamerkoor

Vergeten - een concert over dementie
Brahms, Fennessy, Saariaho, de Roo, Spinvis
di 21 sep ’21 20:15 uur

Peter Dijkstra, chef-dirigent
Arjan Ederveen, acteur
Erik Bosgraaf, blokfluit
Jorrit Tamminga, elektronica
Spinvis, teksten

Met werken van o.a. Brahms, Fennessy, Saariaho, de Roo en Spinvis

di 21 sep ’21
20:15 uur
  • di 21 sep ’21
    20:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, zag zijn vader Lieuwe steeds dieper wegzakken in Lewy Body Dementie; een vorm van dementie die niet alleen vergeetachtigheid veroorzaakt, maar ook hallucinaties, waanbeelden en achterdocht.

★★★★ NRC: “Het is een van de krachten van Tido Visser, directeur van het Nederlands Kamerkoor, dat hij sterke, genre-ontstijgende programma’s verzint. Het geweldig zingende kamerkoor is behalve origineel ook relevant bezig.”

Zeven jaar na zijn vaders dood maakt het Nederlands Kamerkoor een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek van Johannes Brahms, Kaija Saariaho, Panayiotis Kokoras, Ingvar Lidholm en tekst van Spinvis.Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Operazanger Lieuwe Visser zag kolkende rivieren door de straten razen en mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen al evenzeer. Het is helaas dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Het Nederlands Kamerkoor stelt met muziek de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum?

Bekijk het Facebook event

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!

Reis door de uithoeken van de dementerende geest.

Arjan Ederveen is ontroerend als demente man en het Nederlands Kamerkoor verklankt de treurnis geweldig.

De Volkskrant