Fotograaf: Harald Hoffmann

Hagen Quartett

Sjostakovitsj, Dvorak
za 29 jan ’22 20:15 uur

Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 7 in fis, op. 108
Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 9 in Es. op. 117
Dvořák - Strijkkwartet in G, op.  106

za 29 jan ’22
20:15 uur
  • za 29 jan ’22
    20:15 uur
    Kleine Zaal
    Geannuleerd
  • Bekijk de voordelen van een keuzeabonnement

Al meer dan veertig jaar behoort het Hagen Quartett tot de absolute wereldtop. Het leven van een strijkkwartet wordt weleens vergeleken met een huwelijk, maar dit kwartet is wel héél letterlijk familie. Broers en zus Hagen begonnen in 1981 samen met een bevriende violiste hun kwartet. Het eerste, jonge strijkkwartet van een nieuwe generatie, een frisse wind in de wereld van de kamermuziek. Vorig seizoen vierden zij hun veertigjarig jubileum. Ze maakten zo’n vijftig cd’s, wonnen talloze prijzen en traden op van New York tot Tokio en van Berlijn tot Amsterdam. Het geheim van hun succes? Een kristalheldere klank, hun grote liefde voor het klassieke repertoire en hun totale focus op het muziek maken zelf. Zij spelen een gloedvol sprankelende Dvorák en twee hartverscheurende strijkkwartetten van Sjostakovitsj. 

Antonin Dvorák componeerde drie van zijn meest geliefde werken in Amerika. De Symfonie ‘Uit de Nieuwe Wereld’, het Amerikaanse Strijkkwartet en zijn beroemde Celloconcert. Een vruchtbare periode vol inspiratie, maar ook een tijd van heimwee naar zijn vaderland. Hij miste zijn vrienden en het Boheemse platteland. ‘O was ik maar weer thuis!’ schreef hij vanuit New York. Even leek de inkt wel voorgoed opgedroogd. In het voorjaar van 1895 reisde hij terug en nog voor Kerst voltooide hij in zijn buitenhuis bij Praag in slechts vier weken tijd een van zijn allermooiste strijkkwarten. Zijn opus 106 is een meesterwerk. 

Dmitri Sjostakovitsj kan worden gezien als een twintigste-eeuwse Beethoven. Groots in zijn symfonieën, maar het meest persoonlijk in zijn strijkkwartetten. Hij componeerde er vijftien tussen 1938 en 1974. Je kunt ze beluisteren als het dagboek van een gespleten leven. Sjostakovitsj moest voldoen aan de eisen van de Sovjet-dictatuur, maar kon niet anders dan uiten wat er in hem leefde. Beluister in zijn aangrijpende strijkkwartmuziek zijn eenzaamheid, en de strijd van het individu tegen een oppermachtige staat. 

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje! 


Het optreden van Hagen Quartett is verplaatst van 2 oktober 2020 naar 29 januari 2022. Alle tickethouders hebben persoonlijk bericht ontvangen met praktische info.