Ray Chen’s Made in Berlin Quartet

Wolf, Mozart, Ysaÿe, Françaix, Ravel
do 31 mrt ’22 20:15 uur

Ray Chen, viool
Noah Bendix-Balgley, viool
Amihai Grosz, altviool
Stephan Koncz, cello

Wolf - Italienische Serenade
Mozart - Adagio & Fuga
Ysaÿe - Duosonate voor 2 violen
Françaix - Strijktrio
Ravel - Strijkkwartet in F

do 31 mrt ’22
20:15 uur
  • do 31 mrt ’22
    20:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Ruim vier jaar geleden maakten ze hun overrompelende debuut in Nederland, de sterviolist Ray Chen (winnaar Koningin Elisabeth Concours) en drie leden van de Berliner Philharmoniker. De formatie is nu terug! Hij toont zich flexibel en lenig, met de flitsende serenade van Hugo Wolf, het virtuoze duo van Ysaÿe en een geestig trio van Fransman Françaix. Tenslotte bundelt men de krachten weer optimaal voor Ravels onvolprezen kwartet.  

Duosonates voor twee violen zijn niet dik gezaaid. De indrukwekkende duosonate van Eugène Ysaÿe uit 1915 is ontzaglijk moeilijk. Met al die dubbelgrepen en akkoorden lijkt het wel een strijkkwartet; Ysaÿe maakte zelf een bewerking voor strijktrio van het eerste, vandaag gespeelde deel. Het was geen geringe persoonlijkheid overigens die Ysaÿe, één van de grootste Belgische violisten ooit, het duo voor de neus zette: Koningin Elizabeth, de naamgeefster van het befaamde concours. Ze was zijn vioolleerlinge. Ysaÿe had goede connecties met het Belgische koningshuis. Hij droeg het aan haar op. Hoewel de vorstin beslist iets presteerde op de viool, wordt betwijfeld of ze zich ooit aan één der partijen heeft gewaagd.

De laatste jaren speelde Ray Chen al vaker met groot succes in Eindhoven: 16 januari 2014 Tsjaikovski, 5 november 2015 Bruch. De violist werd geboren in Taipei maar verhuisde al jong naar Australië. Op 8-jarige leeftijd gaf Chen zijn eerste concert met het Queensland Philharmonic Orchestra, het jaar daarop speelde hij tijdens de opening van de Olympische Winterspelen in Osaka, Japan. Zijn doorbraak kwam toen hij in 2009 één van de belangrijkste concoursen ter wereld won, de Koningin Elizabethwedstrijd in Brussel. Tijdens de halve finale zorgde hij voor een primeur en bleek een durfal: hij speelde niet van gedrukte bladmuziek maar van een laptop en bovendien schreef hij voor het verplichte Mozart-concert zijn eigen cadens. Chen ziet als zijn in-spiratie de grote violisten het verleden: het briljante spel van Jascha Heifetz, de charme van Fritz Kreisler, de grondigheid van David Oistrach en de integriteit van Nathan Milstein. Chen heeft sinds 2010 een contract bij Sony en nam o.a. de viool-concerten van Mendelssohn en Tsjaikovski op.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!