Fotograaf: Brandon Ilaw

Stella Chen

Koningin Elisabeth Concours 2019
Schubert, Strauss, Waxman
zo 13 feb ’22 14:15 uur

Stella Chen, viool
Boris Kusnezow, piano

Schubert - Rondo
Strauss - Vioolsonate op. 18
Waxman - Carmen Fantasie

zo 13 feb ’22
14:15 uur
  • zo 13 feb ’22
    14:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Schuberts ‘Rondeau brillant’ is een van de weinige instrumentale werken waarmee hij tijdens zijn leven veel succes had. Het werd zelfs uitgegeven en lovend gerecenseerd vanwege de originaliteit - en de moeilijkheidsgraad. Een kolfje naar de hand van de jonge Boheemse vioolvirtuoos Josef Slavik die net in Wenen was aangekomen en voor wie Schubert het stuk schreef. Uitbundig virtuoze muziek met een Hongaars sausje. 

Dit concert heeft geen pauze en is inclusief kaasplankje & wijn of een ander drankje na afloop van het concert.

Richard Strauss. U kent hem van de symfonische gedichten, de liederen en de opera’s: Salome, Elektra, Der Rosenkavalier – dat is Strauss. Dat hij ook nog kamermuziek componeerde? Jazeker, in zijn jeugd. Zo is er een schitterende vioolsonate, soms bij Beethoven, Schubert en Wagner aanknopend. De jonge componist was krap 23 jaar toen hij ‘m schreef.

De naam Franz Waxman kent u waarschijnlijk niet maar zijn muziek misschien wel. Hij schreef in Hollywood veel filmmuziek. Bijvoorbeeld voor de Hitchcockfilms Rebecca en Rear Window. Zijn ‘pure’ muziek is ook de moeite waard. En zijn Carmenfantasie wordt veel gespeeld. Waxman gebruikt hierin motieven uit de beroemde opera Carmen van Bizet en uit Pablo de Sarasates eerdere Carmenfantasie.

Stella Chen is de eervolle winnares van de Grand Prix van de Koningin Elizabethwedstrijd 2019 in Brussel. Nadien ontving zij ook nog de Avery Fisher Career Grant 2020 en de Lincoln Center Emerging Artist Award 2020.