Julia Altukhova

Anastasia Kobekina & David Orlowsky & Lauma Skride

Seter, Beethoven, Brahms
zo 6 mrt ’22 12:00 uur

Anastasia Kobekina, cello
David Orlowsky, klarinet
Lauma Skride, piano

Seter - Klarinettrio
Beethoven - Klarinettrio in Bes, op.11
Brahms - Klarinettrio, op.114

 

zo 6 mrt ’22
12:00 uur
  • zo 6 mrt ’22
    12:00 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Mordecai Seter(1916-1994) werd geboren in Rusland maar emigreerde op zijn tiende naar Palestina, waar hij ook piano studeerde. Voor lessen compositie reisde hij naar Parijs, waar hij o.a. les kreeg van Nadia Boulanger, Paul Dukas en soms ook van Igor Stravinsky. Zijn ‘Klarinettrio’ ontstond in 1973, toen hij zich steeds meer terugtrok uit de muzikale scene. Spannend, somber en spookachtig klinkt de muziek. De cello produceert geregeld ijselijk hoge noten. 

In 1796 hoorde Beethoven een klarinettist waar hij helemaal weg van was. Franz Joseph Bähr. ‘Hij blaast als een God’, zei hij over hem. Met hem in gedachten componeerde hij zijn een trio voor klarinet, cello en piano, opus 11. Dit trio kreeg als bijnaam ‘Gassenhauer’. Gassenhauer is het Duitse woord voor straatliedje. In de finale van dat trio gebruikte Beethoven een melodietje uit een opera - niet van hemzelf - dat je in Wenen destijds op iedere hoek van de straat kon horen. Beethoven wist dit niet, maar iemand - of de uitgever of de klarinettist - had hem deze melodie gegeven om op te variëren. Toen Beethoven pas later begreep dat het om een tophit ging was hij woedend en overwoog om een nieuwe finale te schrijven. Maar uiteindelijk heeft hij dat nooit gedaan. Frisse, spontane en innemende muziek. 

Dit is een concert zonder pauze. Bij ieder concert in deze serie hoort een kopje koffie of thee en een heerlijk stuk gebak. Na het concert bent u van harte welkom in de foyer.

Bij aankoop van een abonnement op deze serie ontvangt u een Channel Classics cd gratis.

 

In 1890 wilde Brahms stoppen met componeren. De jongere generatie moest het maar eens van hem overnemen. Maar kort daarop hoorde hij klarinettist Richard Mühlfeld. Brahms noemde hem ‘absoluut de beste blazer die ik ken’. Hij was zo weg van het warme, zachte, tedere en ronde geluid dat Mühlfeld produceerde dat hij het aldoor had over ‘Fräulein Klarinette’. Hierdoor geïnspireerd begon hij dus toch weer te componeren. En zo ontstond het ‘Klarinet Trio op. 111’. Milde muziek met een sfeer van een mooie ochtend in de herfst. De laagstaande zon lost langzaam de ochtendmist op. Deel drie bestaat uit een wals en een gemoedelijke Oostenrijkse Ländler