wo 10 mrt ’21 20:15 uur
Tweedaagse Luistercursus

Joop van Velzen

De late pianosonates van Beethoven

Deel 2 vindt plaats op woensdag 24 maart 2021. Hiervoor hoeft u geen extra kaartje te kopen.

wo 10 mrt ’21
20:15 uur

De 32 pianosonates die Ludwig van Beethoven schreef, zijn te beschouwen als een mijlpaal in de muziekgeschiedenis. Velen beschouwen deze sonates als een hoogtepunt in Beethovens oeuvre. Nergens kon hij zich hartstochtelijker uitdrukken, zijn verdriet uithuilen en zijn leed uitschreeuwen, dan achter zijn eigen instrument. Velen vragen zich af hoe het mogelijk is dat een opstandig mens zulke prachtige klanken kon bedenken. In ieder geval vormen zij een belangrijk onderdeel van de pianoliteratuur in de geschiedenis van de klassieke muziek.

Samen met zijn 33 Variaties op een wals van Anton Diabelli, Opus 120 (1823) en de twee verzamelingen 11 Bagatellen Opus 119 (1822) en 6 Bagatellen Opus 126 (1824), vormden de volgende drie pianosonates uit 1822 de laatste composities voor piano die Beethoven schreef; werken van een onmetelijke diepgang!

Het zijn de 30ste Pianosonate in E-groot, Op. 109, de 31ste  in As-groot, Op, 110 en, tenslotte, de 32ste in C-klein; ze vormen als het ware een trilogie. De eerste van deze drie behoort tot Beethovens mooiste muziek, waarin muzikale complexiteiten schuil gaan. En vooral over het laatste werk werd ooit geschreven: “Een werk met ongeëvenaard drama en transcendentie .... de overwinning van orde over chaos, van optimisme over angst”.

Bekijk het Facebook event

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie