Baroque Immersions

Felt
zo 20 mrt ’22 14:15 uur
zo 20 mrt ’22
14:15 uur
  • zo 20 mrt ’22
    14:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Het 7-koppige ensemble neemt je op zondag 20 maart mee in de wondere wereld van barokmuziek uit de 17e en 18e eeuw, typerend voor haar dichte en polyfone klank. Maar Baroque Immersions geeft er een moderne twist aan.

 

Het programma culmineert in de indrukwekkende tekst Transcription of Organ Music van Allen Ginsberg, die melodramatisch vanuit verschillende hoeken van de zaal weerklinkt op daadwerkelijke live orgelbewerkingen door het ensemble. 

 

Laat je verrassen, want dit is alles behalve een traditioneel klassiek concert.

Het programmatische uitgangspunt is de barokmuziek van de 17e en 18e eeuw met haar dichte en polyfone klank. Deze resonantierijke live muziek met historische instrumenten wordt onder de sonische microscoop gelegd met verschillende sound design instellingen. Het ensemblegeluid wordt gevoelig en effectief ruimtelijk weergegeven, gecomprimeerd en vervormd in real time met een meerkanaals luidsprekersysteem. Deze "sonische filters" volgen de partituur, accentueren de instrumenten, zoomen diep in op de dalen van het geluid en weer op naar de sferische hoogten. De geluidsruimte wordt een speler in het ensemble.

De barokmuziek wordt onderbroken en aangevuld door eigentijdse werken die de sonische mogelijkheden van de opstelling op indrukwekkende wijze uitbuiten en die fascinerende verwijzingen naar en contrasten met de barokmuziek creëren. Het dichte programma culmineert in de indrukwekkende tekst Transcription of Organ Music van Allen Ginsberg, die melodramatisch vanuit verschillende hoeken van de zaal weerklinkt op daadwerkelijke live orgelbewerkingen door het ensemble. 

 

Achtergrondinformatie over de artiesten: 

Joosten Ellée (viool) De nieuwe artistiek leider van PODIUM Esslingen, heeft o.a. meerdere malen gespeeld met Freiburger Barockorchester)

Elina Albach (klavecimbel) Artistiek leider van haar ensemble continuum. Zij is een van de samenstellers van de trio-versie van PODIUM Esslingen's Johannespassion en speelde met verschillende ensembles diverse optredens in Nederland.

Liam Byrne (Viola da Gamba) Een van de beste viola da gambaspelers van Europa. Lid van het IJslandse label Bedroom Community, ook bekend in pop-kringen.

Jonas Nordberg (luit). Heeft ook veel optredens in Nederland gedaan

William Shelton (countertenor) Rijzende ster. Zingt met Thomas Hengelbrock en andere bekende barokensembles.

Henriette Otto (viool) Ook lid van Thomas Hengelbrocks Balthasar-Neumann-Ensemble.

Philipp Lamprecht (slagwerk) Speelde onlangs met "la petite ecurie" in Eindhoven

Las but not least Steven Walter, nu leider van het Beethovenfest Bonn, hij heeft het programma "Baroque Immersions" gemaakt 

Onderdeel van:
Felt

Dit concert is onderdeel van de programmalijn Felt: neo-klassiek in een nieuw jasje. Felt is een oase in de drukte van alledag. Felt is voelbaar en dichtbij, als antwoord op de haast en hype. Met unieke artiesten, spelend in een bijzondere setting. Intense muziek die verdiept, de tijd doet vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten. Soms in het Muziekgebouw, soms in de buitenlucht, dan weer in het Van Abbemuseum, de Catharinakerk of bij Piet Hein Eek.