Jen Medina

Electro Baroque

met Julianna Barwick
Felt
za 19 mrt ’22 20:15 uur
za 19 mrt ’22
20:15 uur

Een speciaal concertformaat trekt het publiek in het geluid en maakt van de muzikale onderdompeling een belevenis. Door het ensemble op verschillende manieren te versterken en ruimtelijk in te zetten, wordt de artistiek-esthetische en emotionele meerwaarde van de live gespeelde muziek op indrukwekkende wijze gedemonstreerd in wat op het eerste gezicht een traditioneel klassiek concert lijkt.

Het programmatische uitgangspunt is de barokmuziek van de 17e en 18e eeuw met haar dichte en polyfone klank. Deze resonantierijke live muziek met historische instrumenten wordt onder de sonische microscoop gelegd met verschillende sound design instellingen. Het ensemblegeluid wordt gevoelig en effectief ruimtelijk weergegeven, gecomprimeerd en vervormd in real time met een meerkanaals luidsprekersysteem. Deze "sonische filters" volgen de partituur, accentueren de instrumenten, zoomen diep in op de dalen van het geluid en weer op naar de sferische hoogten. De geluidsruimte wordt een speler in het ensemble.

De barokmuziek wordt onderbroken en aangevuld door eigentijdse werken die de sonische mogelijkheden van de opstelling op indrukwekkende wijze uitbuiten en die fascinerende verwijzingen naar en contrasten met de barokmuziek creëren. Het dichte programma culmineert in de indrukwekkende tekst Transcription of Organ Music van Allen Ginsberg, die melodramatisch vanuit verschillende hoeken van de zaal weerklinkt op daadwerkelijke live orgelbewerkingen door het ensemble. 

 

Joosten Elée, Yves Ytier (violen) 
Ildiko Ludwig (altviool) 
Liam Byrne (viola da gamba) 
David Bergmüller (luit) 
Elina Albach (klavecimbel) 
Philipp Lamprecht (trommels) 
William Shelton (teller) 

Onderdeel van:
Net bevestigd
Felt

Dit concert is onderdeel van de programmalijn Felt: neo-klassiek in een nieuw jasje. Felt is een oase in de drukte van alledag. Felt is voelbaar en dichtbij, als antwoord op de haast en hype. Met unieke artiesten, spelend in een bijzondere setting. Intense muziek die verdiept, de tijd doet vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten. Soms in het Muziekgebouw, soms in de buitenlucht, dan weer in het Van Abbemuseum, de Catharinakerk of bij Piet Hein Eek.