Concerto Köln & Jeanine de Bique

Händel, Telemann, Graun
do 10 feb ’22 20:00 uur

Jeanine de Bique, sopraan
Evgeny Sviridov, concertmeester
o.l.v. Luca Quintavalle

do 10 feb ’22
20:00 uur
  • do 10 feb ’22
    20:00 uur
    Grote Zaal
    Geweest

Jeanine de Bique's zangprestaties werden door de NRC beschreven als "van a tot z adembenemend" en daar is niks teveel mee gezegd. De Bique bezit een uitzonderljke stem met een verbazingwekkende souplesse;. Dit in combinatie met een enorm charisma en je hebt een ster! Zij zong onder meer bij de BBC Proms, San Francisco Opera, Deutsche Oper Berlin en in de Amsterdamse Stopera.

Lees hier een prachtige recensie van de internationale pers over haar nieuwe cd, die in samenwerking met Concerto Köln tot stand kwam. Werken hiervan staan vanavond op het programma.

Concerto Köln bestaat al meer dan 35 jaar en werd destijds opgericht door pas afgestudeerde musici uit meerdere Europese landen. Het ensemble bedruipt zichzelf en is niet afhankelijk van subsidies. Beslissingen over beleid en repertoire komen buitengewoon democratisch tot stand. Het orkest wordt meestal geleid vanaf de eerste lessenaar, zoals dat vroeger ook gebruikelijk was.

Rond 1985 begon er een hausse in de uitvoering op authentieke of historische instrumenten. Al snel na de oprichting gingen ze op tournee met muziek uit de barok en de klassieke periode. En het duurde niet lang voor ze een plaats hadden veroverd bij de wereldtop. Vanaf 1992 organiseert het orkest in samenwerking met Deutschland Radio jaar in jaar uit het Cologne Festival of Early Music. Tijdens dat festival zetten ze vaak instrumentale en vocale muziek in de schijnwerpers van onderbelichte componisten, zoals Alfredo Kraus, Johann Baptist Vanhal en Pietro Locatelli. Soms splitst het orkest zich op in kleinere ensembles. Ook werkte het orkest samen met partners die je niet meteen zou verwachten. Bijvoorbeeld met een Turks gezelschap om Mozarts ‘Entführung aus dem Serail’ uit te voeren, waarin Turkse percussie-instrumenten een belangrijke rol spelen. Qua repertoire zijn ze aan het opschuiven in de muziekgeschiedenis. 

Ze spelen geregeld Mendelssohn en sinds in 2011 Kent Nagano vaak op de bok staat houden ze zich zelfs bezig met historische uitvoeringen van Wagners Ring. Ze hebben bijna 100 cd’s opgenomen en samengewerkt met grootheden als Cecilia Bartoli, Véronique Gens, Martin Fröst, Patricia Petibon, Philippe Jaroussky, Andreas Staier, René Jacobs, Giuliano Carmignola, Benjamin Appl en Christoph Prégardien. 
Dit concert is verplaatst van zondag 6 naar donderdag 10 februari a.s. Vanwege de coronamaatregelen is dit nu een concert zonder pauze met een duur van ca. 60-75 minuten en zal beginnen om 20:00 uur! Het programma is hierdoor licht aangepast, doch gelukkig grotendeels overeind gebleven.

Programma

Händel - uit Partenope: Sinfonia (Ouverture & Gigue)
Händel - uit Rodelinda: Ritorna o caro
Graun -  uit Rodelinda: L’empio rigor del fato
Händel - uit Rodrigo: Suite (deel I)
Händel - uit Giulio Cesare: Che sento | Se pietà (2e acte)
Vinci - uit Partenope: Sinfonia (1e acte)
Händel - uit Agrippina: L’alma mia
Telemann - aria van Agrippina uit Germanicus: Rimembranza crudel
Händel - uit Rodrigo: Suite (deel II)
Graun - uit Rodelinda: Risolvere non oso
Graun - uit Cleopatra e Cesare: Tra le porcelle assorto

Van A tot Z adembenemend

NRC over sopraan Jeanine de Bique