Marco Borggreve

Amsterdam Sinfonietta & Janine Jansen, viool

De Vier Jaargetijden
Tsjaikovsk, Vivaldi
wo 15 sep ’21 20:15 uur

Candida Thompson, viool & muzikale leiding
Janine Jansen, viool

Tsjaikovski - Serenade voor strijkers
Vivaldi – Vier Jaargetijden

wo 15 sep ’21
20:15 uur
  • wo 15 sep ’21
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

In 1880 was Tsjaikovski met frisse tegenzin bezig met een lucratieve compositieopdracht ter gelegenheid van de opening van een nieuwe kathedraal. Zijn bombastische ‘Ouverture 1812’, compleet met kanonnen. Tsjaikovski schreef in een brief: ‘De ouverture wordt een stuk met veel uiterlijk vertoon en erg lawaaiig. Maar zonder enige artistieke waarde omdat ik het schrijf zonder warmte en liefde’. Daarom legde hij dat werk even opzij om iets te componeren waar hij wel helemaal achter stond. En dat werd zijn ‘Serenade voor strijkers’. Daarover schreef hij in dezelfde brief: ‘De serenade, daarentegen, schrijf ik uit innerlijke behoefte. Dit stuk komt recht uit het hart en daarom durf ik best te zeggen dat het artistiek waardevol is’. En gelijk heeft hij: de ‘Serenade voor strijkers’ werd een van zijn meest populaire werken. Zijn collega Anton Rubinstein noemde het ‘Tsjaikovski’s beste werk’. 

Normaliter zou er een gratis inleiding voorafgaan aan dit concert, maar die kan onder de huidige omstandigheden helaas niet doorgaan.

De ‘Serenade’ opent met een demonstratie van hoeveel klankkleuren je allemaal tevoorschijn kunt toveren met uitsluitend strijkers. Deel twee wordt vaak apart uitgevoerd. Een van Tsjaikovski’s specialiteiten: een meeslepende en wervelende wals. Dan volgt een mild melancholische elegie. De finale bevat twee Russische volksmelodieën. Eerst horen we een gedragen lied van de Wolgaslepers. Daarna een snel, opwindend en dansbaar geheel, waarin Tsjaikovski bewijst dat het allemaal ook kan zonder opzichtig koper en slagwerk.


Aan Vivaldi’s verbazingwekkende productiviteit kleven ook nadelen. Mensen die naar zijn muziek willen luisteren weten niet waar ze moeten beginnen. Zo schreef hij zo’n 350 soloconcerten, waarvan alleen al 230 voor viool. Niet zo gek dus dat je de meeste daarvan zelden of nooit hoort. Een spectaculaire uitzondering vormen vier vioolconcerten uit 1716/’17, gegroepeerd als ‘De Vier Jaargetijden’. Vivaldi’s populairste werk. Hij liet het uitgeven met waarschijnlijk door hemzelf geschreven sonnetten, die de seizoenen beschrijven. De geboorte van de programmatische muziek.

Imitaties van vogels te over in ‘La primavera’, de lente. En de altviool blaft als een hond. In ‘L’estate’, de zomer, horen we herdersliedjes en een naderend onweer. ‘L’autunno’, de herfst is een klankschildering van de feestelijke oogst, compleet met een dronkaard die in slaap valt, en een jacht te paard. En in ‘L’inverno’, de winter, schildert Vivaldi het kale en onherbergzame landschap door middel van dissonanten.LET OP
Een coronatoegangsbewijs is bij dit concert vereist. U gebruikt hier de CoronaCheck-app voor; een geprinte QR-code is ook toegestaan. Geheel volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid zullen we maximaal tweederde van de reguliere zaalcapaciteit gebruiken. Bezoekers hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. Een vaste zitplaats is wel verplicht. Dit concert heeft geen pauze en duurt ca. 75 minuten.