Julia Wesely

Rotterdams Philharmonisch Orkest & Yuja Wang

Strauss, Liszt, Berlioz
za 21 mei ’22 20:15 uur

Valery Gergiev, dirigent
Yuja Wang piano

Strauss - Burleske
Liszt - Pianoconcert nr. 1
Berlioz – delen uit: Romeo et Juliette 

za 21 mei ’22
20:15 uur
  • za 21 mei ’22
    20:15 uur
    Grote zaal
  • Bekijk de voordelen van een keuzeabonnement

Hans von Bülow was tweede helft 19e eeuw de beroemdst pianist ter wereld. Voor hem componeerde Richard Strauss in 1885/’86 zijn ‘Burleske’. Diens reactie loog er niet om: ‘Voor elke maat een andere positie van de hand? Denk je nou echt dat ik me vier weken ga opsluiten om me zo’n tegendraads stuk eigen te maken?’. De pas 20-jarige Strauss vond dat hij wel een beetje gelijk had, want zijn atletische en levenslustige muziek eist het uiterste van de solist. En hij vond het ook wel erg op Brahms lijken. Maar vijf jaar later ging de ‘Burleske’ dan toch in première met een andere pianist en Strauss zelf op de bok. En het stuk heeft - ook door de spectaculaire verrichtingen van de pianist - repertoire gehouden.

Er is om 19:30 uur een gratis inleiding! 

Voor zijn ‘1e Pianoconcert’ nam Liszt ruim de tijd. Na de eerste schetsen duurde het ruim twintig jaar voor het af was en uitgevoerd werd. Omdat hij weinig ervaring had met het componeren voor orkest riep hij de hulp in van een leerling, Joachim Raff.

Het concert bestaat wel uit vier delen maar die moeten zonder pauze gespeeld worden. Nu eens stormachtig en supervirtuoos en dan weer zoetgevooisd lyrisch. Vaak is de triangel dermate belangrijk dat een recensent het spottend had over Liszts ‘triangelconcert’. De eenheid van het stuk wordt versterkt doordat thema’s vaak terugkeren in volgende delen. Een idee dat Liszt had opgepikt uit Schuberts ‘Wandererfantasie’. Hij verzorgde zelf de première in 1855 en het orkest werd geleid door Berlioz. 

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!

ZA 21 MEI 2022 | Rotterdams Philharmonisch Orkest & Yuja Wang
Marco Borggreve

In 1830 betekende Berlioz’ ‘Symphonie fantastique’ een revolutie in de muziekwereld. De allereerste symfonie gebaseerd op een verhaal. Aanleiding daartoe was dat hij zwaar verliefd werd op de Ierse hoofdrolspeelster in Shakespeare’s ‘Romeo and Juliet’. Pas vijf jaar later trouwde hij met haar, maar het huwelijk werd een hel. Berlioz was het Engels niet machtig maar was toch dermate onder de indruk van het stuk dat hij besloot om de tragedie op muziek te zetten. Wagner was in 1839 bij de première van ‘Roméo et Juliette, symphonie dramatique’ en sprak erover als: ‘de onthulling van een nieuwe muziekwereld’.