Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest & Louise Alder

Canteloube, Debussy, Respighi
vr 18 feb ’22 20:15 uur

Constantinos Carydis, dirigent
Louise Alder, sopraan

Skalkottas - Four images
Canteloube - Chants d’ Auvergne
Debussy - Syrinx (fluit solo)
Respighi - Fontane di Roma
Respighi - Pini di Roma

vr 18 feb ’22
20:15 uur
  • vr 18 feb ’22
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

Wegens de extreme weersomstandigheden is het voor het Koninklijk Concertgebouworkest onmogelijk om af te reizen naar Eindhoven. Het concert is daardoor helaas geannuleerd. Kaartkopers ontvangen persoonlijk bericht.Nikolaos Skalkottas (1904-1949) had al jong veel succes als violist maar besloot toch om fulltime componist te worden. En fulltime hield bij hem vaak in dat hij dag en nacht componeerde. Les kreeg hij onder meer van Kurt Weil en Arnold Schoenberg. Hij heeft bitter weinig gedaan om zijn eigen werken te promoten en pas na zijn dood bleek hoeveel meesterwerken hij had geschreven. Tegen het einde van zijn leven werd zijn muziek steeds toegankelijker. Dat geldt ook voor ‘Four Images’(1948), klankbeelden rond de wijnoogst. Oorspronkelijk bedoeld als balletmuziek. 

Joseph Canteloube (1879-1957) is uitsluitend bekend geworden als arrangeur van een aantal volksliedjes uit zijn geboortestreek Auvergne. Als kind zwierf hij door de heuvels daar en raakte gefascineerd door de muziek die klonk op het platteland. Later reisde hij heel Frankrijk af om volksmuziek vast te leggen. Zijn smaakvol gearrangeerde ‘Chants d’Auvergne’ zijn publiekslievelingen geworden. 

De met hem bevriende dichter en toneelschrijver Gabriel Mourey had Debussy al ettelijke keren gevraagd om muziek te schrijven bij zijn gedicht over Psyche. En in 1913 kwam het ervan. De god Pan is verliefd op de nimf Syrinx, maar zij wijst hem af en verandert zichzelf in riet. Als Pan dan die rietstengels afsnijdt om er fluiten van te maken doodt hij dus zijn geliefde. ‘Syrinx’ heette eerst ‘Flute de Pan’ en is standaardrepertoire voor elke fluitist.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!

 VR 18 FEB 2022 | Koninklijk Concertgebouworkest & Louise Alder
Gerard Collet

Ottorino Respighi (1879-1936) heeft een paar jaar gewerkt als altviolist in het orkest van de opera in St.Petersburg. Daar kreeg hij ook orkestratieles van Rimsky-Korsakov, een van ’s werelds allerbeste orkestrators. En dat horen we uitgebreid terug in Respighi’s symfonische gedichten ‘Fontane di Roma’ en ‘Pini di Roma’. ‘Fontane di Roma’ ontstond in 1915/6 en is een kleurrijke klankschildering van de barokke fonteinen verspreid over de Italiaanse hoofdstad. ‘Pini di Roma’ componeerde hij in 1924. Daarin schildert hij uitbundig de overal voorkomende pijnbomen in die stad.