Niek Baar & Ben Kim

Beethoven, Brahms, Saint-Saëns
zo 24 apr ’22 12:00 uur

Niek Baar, viool
Ben Kim, piano

Beethoven - Sonate nr. 3
Brahms - Sonate nr. 3
Tsjaikovsky - uit Souvenir d'un  lieu cher: Méditation

zo 24 apr ’22
12:00 uur
  • zo 24 apr ’22
    12:00 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Beethoven componeerde zijn drie eerste vioolsonates, op. 12, in 1797/8 en droeg ze op aan Salieri, van wie hij nog les zou krijgen. Beethovens reputatie berustte toen nog vooral op zijn prestaties als pianist. Maar ook de viool had voor hem weinig geheimen. Zowel de piano als de viool ondergingen in die tijd technische verbeteringen. Daarom was Beethoven de ideale figuur om die nieuwe mogelijkheden te verkennen. Wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen. ‘Te geleerd en te weinig zangerig’ luidde een recensie. In het openingsdeel horen we al direct hoe extreem lastig de pianopartij is. Maar ook de violist heeft zijn handen vol. Serene rust en ernst heersen in het adagio. In de finale dartelen viool en piano weer uitgelaten om elkaar heen. 

Meteen na het voltooien van zijn ‘2e Vioolsonate’ begon Brahms aan een volgende, maar het duurde nog twee jaar voor die af was. Zoals vaker draaide Brahms’ inspiratie pas op volle toeren als hij op vakantie was. Thun in Zwitserland, met zijn schitterende, diepblauwe meer, was een van zijn favoriete bestemmingen. In die ‘3e Vioolsonate’ valt Brahms zoals gewoonlijk met de deur in huis. Hij vertelt een verhaal met veel heftige emoties. Er volgt een nobel en diepzinnig adagio. Het lichte scherzo heeft een zweem van geheimzinnigheid, terwijl de finale volop drama en heftige beweging zit. Brahms zat zelf achter de piano tijdens de première in Boedapest in 1888.

Dit is een concert zonder pauze. Bij ieder concert in deze serie hoort een kopje koffie of thee en een heerlijk stuk gebak. Na het concert bent u van harte welkom in de foyer.

Bij aankoop van een abonnement op deze serie ontvangt u een Channel Classics cd gratis.

 

 ZO 24 APR 2022 | Niek Baar & Ben Kim

‘Fris en jong als de lente zelf’, zo beschreef Saint-Saëns de pas vijftienjarige, maar al beroemde Spaanse vioolvirtuoos Pablo de Sarasate, die in 1860 bij hem voor de deur stond. ‘Een zweem van een beginnend snorretje nauwelijks zichtbaar op zijn bovenlip. En, alsof ik dat zomaar even uit mijn mouw schudde, vroeg hij mij doodleuk of ik een concert voor hem wilde schrijven. Ik was zo vereerd dat ik “ja” zei’. Iedere maandag organiseerde Saint-Saëns thuis een muzikale soiree. Natuurlijk gingen alle aanwezigen daar plat voor De Sarasates acrobatiek en smeltende toon. Het gevolg was wel dat er jarenlang geen enkele violist bij Saint-Saëns thuis durfde op te treden. Ze waren als de dood om af te gaan. Voor De Sarasate schreef Saint-Saëns uiteindelijk drie werken: zijn 1e en 3evioolconcert en ‘Introduction et rondo capriccioso’. Dat laatste stuk vormt een geweldige etalage van wat er allemaal mogelijk is op de viool.