Philip Glass Ensemble

Koyaanisqatsi
di 31 mei ’22 20:15 uur
di 31 mei ’22
20:15 uur
  • di 31 mei ’22
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geannuleerd

Koyaanisqatsi, Reggio’s debuut als film regisseur en producent, is de eerste film van de QATSI trilogie. De titel is een woord van de Hopi indianen en betekent “het leven uit balans”. 
Gecreëerd tussen 1975 en 1982, is de film een apocalyptische visie op de botsing van twee verschillende werelden: het stadsleven en technologie versus het milieu. De filmmuziek werd gecomponeerd door Philip Glass.

Deze voorstelling is helaas geannuleerd. Kaartkopers hebben hierover persoonlijk bericht ontvangen.

Koyaanisqatsi probeert het mooie van het beest te onthullen. Doorgaans nemen we onze wereld en onze manier van leven waar als mooi, omdat er verder niks waar te nemen valt. Er lijkt geen andere mogelijkheid te zijn om verder te kijken, om te zien dat we onszelf in een kunstmatige wereld hebben ingebouwd die het origineel heeft vervangen, namelijk de natuur zelf. We leven niet meer met de natuur maar er boven. De natuur is de bron geworden voor het in leven houden van de nieuwe kunstmatige natuur.

Maar Koyaanisqatsi gaat niet zozeer ergens over, noch heeft het een specifieke betekenis of waarde. Het is immers een animatie-object, een bewegend object door de tijd. De betekenis ervan hangt af van de kijker. Kunst heeft geen intrinsieke betekenis, dat is juist de kracht, het mysterie waardoor het aantrekkelijk wordt.

De rol van de film is om uit te dagen, vragen te creëren die alleen door het publiek beantwoord kunnen worden. De ontmoeting is het doel, niet de betekenis. Dus de bedoeling van Koyaanisqatsi is wat je er maar van wilt maken. Dat is zijn kracht.