Eric Richmond

Chineke! Orchestra

speelt Dvořáks beroemde Symfonie nr. 9
30th Anniversary Muziekgebouw Eindhoven
ma 21 nov ’22 20:15 uur


Leslie Suganandarajah, dirigent
Jeneba Kanneh-Mason, piano

Coleridge-Taylor - Ballade for Orchestra
Walker - Lyric for Strings
Price - Piano Concerto in One Movement
Dvořák - Symfonie nr. 9 'Uit de Nieuwe Wereld'

ma 21 nov ’22
20:15 uur
  • ma 21 nov ’22
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

Dit jonge Britse orkest heeft niet zomaar een uitroepteken achter z’n naam: Chineke! Orchestra’s motto is ‘verandering en verscheidenheid in klassieke muziek’. Het bestaat uit topmusici afkomstig uit etnische minderheidsgroepen (black and minority ethnic musicians) uit Groot-Brittannië en Europa.


Dit concert is onderdeel van de reeks jubileumconcerten.


De naam Chineke! betekent zoiets als ‘God van de schepping van goede dingen’. En bij dit orkest komen inderdaad veel goede dingen samen: Grote idealen, vernieuwingsdrang, durf, én topkwaliteit. Chineke! Orchestra werd in 2015 opgericht door contrabassiste Chi-chi Nwanoku en is onderdeel van de Chineke! Foundation die zich inzet voor jonge musici. Het orkest maakte in 2017 zijn debuut tijdens The Proms in Royal Albert Hall en vierde sindsdien successen op grote podia in Engeland en daarbuiten, waaronder de Doelen in Rotterdam en het Concertgebouw in Amsterdam.

Luistertip: Jean-Paul Linnarts van Radio 4 Brainport interviewt Chi Chi Nwanoku van Chineke! Orchestra. Luister het interview hier terug.  

Vóór het concert

Voorafgaand aan het programma is er in de Grote Zaal om 19:45 uur - in plaats van de gebruikelijke concertinleiding - een presentatie over diversiteit en inclusiviteit. Chi-chi Nwanoku, oprichtster van het Chineke! Orchestra, en journalist Stephan Sanders, wiens boek 'Van exclusief naar inclusief' in november verschijnt, gaan met elkaar in gesprek.


Na het concert

Na afloop van het concert van Chineke! Orchestra speelt Aires Tropicales Quintet muziek in de Tweede Foyer van Muziekgebouw Eindhoven. Het quintet bestaat uit Spaanse en Cubaanse musici, bestaande uit Karla Hernández (Hoorn), Ninián Rodríguez (Klarinet), Alicia Haro (Fluit), Jorge Ruíz (Hobo) en Silvia Ruiz (Fagot). Gevormd in oktober 2021 aan de Academy of Music and Performing Arts, Fontys. Ze bieden een andere benadering van het traditionele kamermuziekconcert. Hun muziek valt op door de fusie van een sterke energie en contrasterende elementen, waaronder verschillende ritmes, vooral inheemse genres van de Spaanse en Cubaanse muziek, zoals rumba, danzón en contradanza. Hun optredens combineren bewegingen van verschillende contrasterende stukken om een rijke voorstelling te maken met een verscheidenheid aan stijlen.


Vóór én na het concert op de hoogte blijven van leuke ontwikkelingen rondom Chineke! Orchestra en soortgelijke concerten? Meld je aan voor het Facebook event: 

Bekijk Facebook Event 

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. Je betaalt je pauzedrankje vooraf bij het bestellen van je entreebewijs. Zo geniet je langer van je gezelschap en je drankje!