Aruán Ortíz Ensemble

Flamenco Criollo
vr 19 nov ’21 20:15 uur
vr 19 nov ’21
20:15 uur
  • vr 19 nov ’21
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

Afrika, Spanje en Cuba ontmoeten elkaar in een avontuurlijke mix van flamenco en wervelende (Afro)cubaanse ritmes. De Cubaanse pianist Aruán Ortiz stelde op verzoek van de Flamenco Biënnale Nederland een uniek ensemble samen dat de roots van de flamenco opzoekt. Musici uit Marokko, Palestina, Cuba, de VS en Spanje brengen melancholische klanken uit Al-Andaluz en energieke ritmes uit Afrika in verrassende hedendaagse composities.

Hoor hoe oorspronkelijke Moorse melodieën via Spanje naar het koloniale Cuba in de 17 en 18e eeuw reisden en terug, en een belangrijke rol in Cuba’s muzikale meltingpot speelden. 

‘Aruán Ortiz is one of the most versatile and exciting pianists of his generation’ schreef Downbeat over zijn soloalbum Cub(an)ism, en beoordeelde het met vijf sterren. Ortiz migreerde in 2008 van Cuba naar New York en bouwde snel een flinke naam op met werk voor o.a. jazz ensembles, orkesten, kamermuziek en films. In zijn werk komt jazz en klassiek samen, met een knipoog naar zijn Cubaanse roots. 

 Facebook event

Onderdeel van Flamenco Biënnale

Aruán Ortiz: piano, muzikale leiding, composities 
Malika Zarra: zang
Susana Orta: zang en viool  
Ismael de la Rosa ‘Bolita’: flamencozang
George Ziadeh: luit
Martin Meléndez: cello 
Fernando Favier: Flamenco/Afro-cuban percussion 
Inor Sotolongo: percussie
Yomar Amador: Afrocubaanse percussie  
Niurka Agüero: Afrocubaans dans
María Moreno: flamencodans