Menno Kok

Matteo Myderwyk

Lay Down & Listen
Ligconcert
di 7 jun ’22 20:15 uur
di 7 jun ’22
20:15 uur

Ga lekker liggen en geniet van de prachtigste muziek.

 

De avond begint met een bijzondere theebeleving door theesommelier Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms en een openingsmeditatie en enkele yoga-oefeningen door Erik Gijselhart van Licht op Yoga. Vervolgens ga je liggen om te genieten van de muziek. 

 

Bij een ligconcert gaan er andere zintuigen werken. Je bent dan veel meer bezig met het luisteren en misschien ook een beetje met het voelen van je lichaam. Liggend luisteren geeft een andere dimensie aan het luisteren van muziek. Zo kun je een concert op een heel andere manier beleven.

 

Neem je eigen (yoga)matje, kussen en dekentje mee en geniet van de muziek!

Matteo Myderwyk

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach, Liszt en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien, zo belandde hij in de wondere wereld van de free-jazz. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt. 

Toen hij op Into The Great Wide Open 2017 een geïmproviseerde live-soundtrack speelde contracteerde Excelsior Recordings hem na afloop om een improvisatie pianoalbum op te nemen. Dit werd Matteo’s debuutalbum To Move, opgenomen in een concertzaal zonder voorbereiding en zonder vooropgezet plan. 

Afgelopen najaar verscheen Notes of Longing, hiermee debuteerde Matteo als eerste Nederlandse pianist op het gerenommeerde label Warner Classics.

Zijn muziek evolueert constant en zijn liveshows zijn zeer gevarieerd. Vaak genoeg breekt hij met de traditionele wetten door voortdurend te improviseren met keuzes van instrumenten en zo verschijnt hij met een arsenaal aan synthesizers, beatmachines en orgels op evenzoveel verschillende podia. Van een festival, naar een club, een kerk of concertzaal. 

Theebeleving

Theebeleving door theesommelier Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms

Bij binnenkomst wordt er een speciale thee geserveerd door theesommelier Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven. Deze kruideninfusie is specifiek geselecteerd, die past bij de muziek van Lay Down & Listen. 

En deze bijzondere thee is een caffeinevrije melange op basis van gedroogde kruiden, die volgens de volksgeneeskunde van oudsher een rustgevende werking hebben, zoals valeriaan. De gebruikte ingrediënten zijn: Griekse bergthee, valeriaan, lavendel, roos, eucalyptus, citroenmelisse, verveine en echte vanille.

Het wordt dus een heerlijk, zacht geurige thee met een frisse, milde en natuurlijke smaak en een honinggouden tint. De aanwezigheid van irisachtige ingrediënten zorgen voor een lichte etherische wollige geur die je doet denken aan bergen. Gebaseerd op eeuwenoude volksgeneeskunde, maar speels, fris en een tikkeltje eigenwijs wordt door de aanwezige citroenmelisse, eucalyptus en verveine (de trots uit de Provence).

Meditatie

Meditatie en yoga door Erik Gijselhart van Licht op Yoga

De avond wordt ingeleid met een openingsmeditatie door Erik Gijselhart, eigenaar van yogastudio Licht op Yoga in Eindhoven. Hierbij zal de energie wat zachter worden om zo een fijne overgang te creëren naar het concert. De meditatie wordt gevolgd door wat oefeningen die helpen om los te laten zodat de zintuigen nog wat beter geprikkeld kunnen worden. Ervaring voor deze oefeningen is niet vereist.

Locatie

Dit concert vindt plaats in De Paterskerk, bij DomusDela, bereikbaar via Kanaalstraat 4. Dit is een ongeplaceerd concert. Er is dus vrije plaatskeuze.

Wegens een blessure is pianist Matteo Myderwyk genoodzaakt zijn optreden in de Paterskerk van 3 mei te verplaatsen naar 7 juni. “Door een ongelukkig sportongeluk ben ik gedwongen tot wekenlange revalidatie, maar 7 juni ben ik sterker terug dan ooit!”, aldus Matteo zelf. Gekochte tickets blijven geldig voor de nieuwe datum. Ticketkopers zijn per mail op de hoogte gebracht.

Onderdeel van:
Lay Down & Listen

FELT

Dit concert is onderdeel van de programmalijn Felt: neo-klassiek in een nieuw jasje. Felt is een oase in de drukte van alledag. Felt is voelbaar en dichtbij, als antwoord op de haast en hype. Met unieke artiesten, spelend in een bijzondere setting. Intense muziek die verdiept, de tijd doet vertragen tot een ervaring die je niet snel zult vergeten. Soms in het Muziekgebouw, soms in de buitenlucht, dan weer in het Van Abbemuseum, de Catharinakerk of bij Piet Hein Eek.