Valentin Behringen

Freiburger BarockConsort & Vox Luminis

Requiem van Biber
INTERNATIONALE BAROKORKESTEN
zo 26 feb ’23 14:15 uur


C. Bernhard - Herr, nun lässest du deinen Diener
A. Steffani - Stabat Mater
H.I.F. Biber - Requiem f-Moll

zo 26 feb ’23
14:15 uur
  • zo 26 feb ’23
    14:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

‘Vox Luminis verandert alles wat het aanraakt in goud’. Dat konden we lezen in een recensie in de Spaanse krant El Pais. Het vocale ensemble staat onder leiding van de Franse baszanger Lionel Meunier en opereert vanuit België. Maar kijk je naar de namen van de twaalf vocalisten dan blijkt het een muzikale versie te zijn van verenigd Europa. Ze specialiseren zich in Engelse, Italiaanse en Duitse muziek uit de 17e en vroege 18e eeuw. 

Ze werken vaak samen met het Freiburger Barockconsort, een klein ensemble dat is gerekruteerd uit het beroemde Freiburger Barockorchester. Vanaf de oprichting in 2004 heeft Vox Luminis tientallen cd’s vastgelegd, waarvan er een aantal in de prijzen vielen: Gramophone Award of the Year, Choral Award Winner van BBC Music Magazine en Diapason d’Or. 

Dat Bach ons diep weet te raken met zijn religieuze muziek is algemeen bekend. Maar dat er nog zoveel minder bekende tijdgenoten van hem zijn die er ook wat van kunnen kan niet vaak genoeg gezegd worden. Ooit gehoord van Christoph Bernhard of Heinrich Biber? Toch hebben ze allebei diep ontroerende muziek geschreven, die door Vox Luminis is vastgelegd op hun nieuwste cd. Hij kreeg een vijfsterren recensie in de Volkskrant met als kop: ‘Wat Vox Luminis, het Freiburger Barockconsort en Lionel Meunier samen bereiken grenst aan perfectie’. Heinrich Biber was zelf een voortreffelijk violist. En dat wilde hij graag laten horen. Daarom is zijn aangrijpende Requiem in f een unicum in requiemland omdat de viool er zo’n belangrijke rol in speelt.  

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!

Vox Luminis | ZO 26 FEB 2023
Foppe Schut

Vox Luminis verandert alles wat het aanraakt in goud

El Pais