Harald Hoffmann

Hagen Quartett

Mozart & Sjostakovitsj door wereldberoemd kwartet
VERMAARDE STRIJKKWARTETTEN
vr 21 apr ’23 20:15 uur


Mozart - Strijkkwartet nr. 22
Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 2
Mozart - Strijkkwartet nr. 23

vr 21 apr ’23
20:15 uur
  • vr 21 apr ’23
    20:15 uur
    Kleine Zaal
  • Incl. consumptie

Al meer dan veertig jaar behoort het Hagen Quartett tot de absolute wereldtop. Het leven van een strijkkwartet wordt weleens vergeleken met een huwelijk, maar dit kwartet is wel héél letterlijk familie. Broers en zus Hagen begonnen in 1981 samen met een bevriende violiste hun kwartet. Het eerste, jonge strijkkwartet van een nieuwe generatie, een frisse wind in de wereld van de kamermuziek. Vorig seizoen vierden zij hun veertigjarig jubileum. Ze maakten zo’n vijftig cd’s, wonnen talloze prijzen en traden op van New York tot Tokio en van Berlijn tot Amsterdam. Het geheim van hun succes? Een kristalheldere klank, hun grote liefde voor het klassieke repertoire en hun totale focus op het muziek maken zelf. 

Dmitri Sjostakovitsj kan worden gezien als een twintigste-eeuwse Beethoven. Groots in zijn symfonieën, maar het meest persoonlijk in zijn strijkkwartetten. Hij componeerde er vijftien tussen 1938 en 1974. Je kunt ze beluisteren als het dagboek van een gespleten leven. Sjostakovitsj moest voldoen aan de eisen van de Sovjet-dictatuur, maar kon niet anders dan uiten wat er in hem leefde. Beluister in zijn aangrijpende strijkkwartmuziek zijn eenzaamheid, en de strijd van het individu tegen een oppermachtige staat. 

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!