David Oistrakh Quartet

Passie en romantiek
VERMAARDE STRIJKKWARTETTEN
di 28 feb ’23 20:15 uur

Borodin - Strijkkwartet nr. 2
Sjostakovitsj -  Strijkkwartet nr. 8
Tsjaikovski - Strijkkwartet nr. 1
Bartok - Roemeense dansen

di 28 feb ’23
20:15 uur
  • di 28 feb ’23
    20:15 uur
    Kleine Zaal

Het David Oistrakh String Quartet bestaat uit vier van de meest vooraanstaande Russische musici van deze tijd. De vier leden hebben elk een indrukwekkende solocarrière, maar vonden elkaar in de liefde voor het strijkkwartet. In 2012 kregen zij van nazaten van de legendarische twintigste-eeuwse violist David Oistrakh toestemming diens naam te dragen. Een enorme eer!

Maar er is nog een link met Oistrakh: 75 jaar nadat David Oistrakh zijn triomfen vierde tijdens het Koningin Elisabeth Concours in Brussel, won Andrey Baranov, de primarius van het kwartet, de eerste prijs in diezelfde prestigieuze vioolwedstrijd. Het David Oistrakh Quartet concerteert op alle continenten in vermaarde zalen en is regelmatig te gast op internationale festivals.

Zijn geld verdiende Alexander Borodin als chemicus en natuurkundige, maar zijn passie lag bij het componeren. Ondanks zijn vrij kleine oeuvre werd hij een van de meest beroemde Russische componisten van de negentiende eeuw. Zijn Tweede strijkkwartet componeerde hij in 1881 tijdens een vakantie op het buitenverblijf van een vriend. Het is vol lyrische melodieën en het Notturno eruit werd beroemd. Hij droeg het strijkkwartet op aan zijn vrouw Ekaterina Protopova. Ze waren twintig jaar getrouwd en dit was zijn liefdesgeschenk. Er wordt gezegd dat de muziek het verhaal vertelt van hun eerste ontmoeting. 

‘Oh maar dat ken ik toch, ah wat is dat mooi!’ Het Andante cantabile uit het Eerste Strijkkwartet van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski is een van de all-time-favorites van de klassieke muziek. Tsjaikovski baseerde het op een oude Russische melodie. De weemoedige gedragen sfeer, met een mix van nostalgie en berusting, maakte het tot een publiekslieveling. Hoewel Tsjaikovski niet al te veel op had met kamermuziek, schreef hij op aandringen van zijn weldoenster en beste vriendin Nadezjda von Meck drie strijkkwartetten en het geliefde Strijksextet met de bijnaam Souvenir de Florence. Het David Oistrakh Quartet speelt zijn Eerste Strijkkwartet uit 1871.


Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!