Jürgen Frank

Brentano Quartet

Monteverdi, Bartók, Dvorák
di 20 sep ’22 20:15 uur

Monteverdi -  Lasciatemi morire | Ohime il bel viso | Ditelo voi | Zefiro torna (arr. M. Steinberg)
Bartók -Strijkkwartet nr .5
Dvorák - Strijkwartet opus 105

di 20 sep ’22
20:15 uur
  • di 20 sep ’22
    20:15 uur
    Kleine Zaal

Aan positieve pers geen gebrek. Het Amerikaanse, in 1992 aan de Juilliard School of Music opgerichte Brentano Quartet mag zich in een warm bad van bewondering verheugen. ‘Gepassioneerd, ongeremd, fascinerend,’ schrijft enthousiast de London Independent; de New York Times prijst zijn ‘weelderige, warme klank [en] smachtende lyriek’, terwijl The Times schreef ‘De Brentano’s vormen een prachtig strijkkwartet… Dit was schitterend, onbaatzuchtig musiceren.’ Spelend op vijf continenten in de grote concertzalen heeft het Brentano een drukke agenda. Het schuwt het muzikale avontuur niet; zo staat naast het geijkte repertoire ook muziek uit de Renaissance op het programma, zoals vandaag Claudio Monteverdi. 

Na Monteverdi maakt het een grote sprong naar 1934: Bartók. Die op zijn beurt een avonturier was: liefst ging hij er in zijn vrije tijd op uit om onder het volk muziek te verzamelen. Daar zag je hem dan, in Hongarije en ommelanden, met zijn fonograaf om alles zo exact mogelijk te registreren. Stimuleerde boer en boerin de kelen te openen en soms eeuwenoude liedjes voor hem te zingen. Zo dook hij op zeker moment het aksak-ritme op. Lekker asymmetrisch en heel geschikt om in zijn Vijfde strijkkwartet te worden opgenomen. Dvorák schreef met zijn opus 105 zijn laatste strijkkwartet. Dat was in 1895, toen hij net terug was van een meerjarig verblijf in de VS. Fijn weer thuis, temidden van de zijnen en de prachtige natuur van Bohemen.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje! 

Dit was schitterend, onbaatzuchtig musiceren

The Times