Yoel Levi

Juan Pérez Floristán

Winnaar Arthur Rubinstein Competition 2021
internationale prijzen & awards
zo 16 apr ’23 14:15 uur


Chopin -  Préludes (selectie)
Liszt - uit Années de Pèlerinage  “Italie”:Sposalizio; Il Penseroso
Wagner/ Liszt -  Isoldes Liebestod
Schubert - Wanderer Fantasie

zo 16 apr ’23
14:15 uur
  • zo 16 apr ’23
    14:15 uur
    Kleine Zaal

Behoefte aan een stoomcursus Chopin? Luister dan maar eens naar zijn preludes. Daarin krijg je in kort bestek een uitstekend overzicht van zijn enorme veelzijdigheid en bijna griezelige originaliteit. Stormachtig, lieflijk, diepdroevig, verwachtingsvol en luguber. Het zit er allemaal in. En die korte stukken vormen dan ook een perfecte etalage voor een pianist om te laten horen wat hij in huis heeft aan virtuositeit en vermogen om al die wijd uiteenlopende emoties bij ons binnen te laten dringen. 

Iemand die ze graag speelde en er hoog over opgaf was Liszt. Aanbeden als een popster. Niemand kon zo pianospelen als hij en hij zag er ook nog eens erg goed uit. Hij reisde als klavierleeuw heel Europa af en deed daarvan muzikaal verslag in zijn ‘Années de Pèlerinage’. Ook Italië komt daarin uitgebreid aan bod. In het Vaticaan zag hij een schilderij van Raphael, getiteld ‘Sposalizio’, het huwelijk van de maagd Maria. Diep onder de indruk heeft hij het verklankt. Onschuldig en sereen met een aantal heftige climaxen. Datzelfde gebeurde ook in Florence. 

Op het grafmonument van Lorenzo de Medici staat een beeld van een zittende man, diep in gedachten. ‘Il Penseroso’. Ook de tekst eronder sprak Liszt erg aan: ‘Wek me niet! Het is beter om van steen te zijn en niets te zien of te voelen, zolang er schande en lijden op aarde zijn’. Aanleiding tot een somber en indrukwekkend stuk. Op plekken waar nooit een operagezelschap kwam bediende Liszt het publiek met operaparafrases. Ook van zijn schoonzoon Wagners wereldschokkende ‘Tristan unde Isolde’. Liszt was ook verzot op Schuberts ‘Wanderer Fantasie’. Zo virtuoos dat Schubert zelf midden in de finale moest stoppen en uitriep: ‘Laat de duivel dit maar spelen, want ik kan het niet’. Liszt kon het wel. 

De Spanjaard Juan Pérez Floristán (1993) won het ene concours na het andere. Zijn laatste triomf beleefde hij in 2021 tijdens het Arthur Rubinstein Concours.

Deze serie is inclusief kaasplankje & wijn of een ander pauzedrankje.  

Credits

Franz Liszt

1811-1886     |     Oostenrijks     |     1500 werken