Andrej Grilc

London Philharmonic Orchestra & Benjamin Grosvenor

Wagner, Mendelssohn, Elgar
wo 12 okt ’22 20:15 uur

Edward Gardner, dirigent
Benjamin Grosvenor, piano

Wagner - Ouverture Tannhäuser
Mendelssohn - Pianoconcert nr. 1
Elgar - Enigma Variations

wo 12 okt ’22
20:15 uur
  • wo 12 okt ’22
    20:15 uur
    Grote Zaal
    Geweest

Ooit serieuze trek gehad in op muziek gezette champagne? Luister dan naar Mendelssohns 1e Pianoconcert. Hij schreef het in een periode van grote opwinding, want hij was tot over zijn oren verliefd op de 17-jarige adellijke Delphine von Schauroth. Slank en blond was ze en ze had prachtige blauwe ogen. Bovendien speelde ze fantastisch piano. Met haar in gedachten begon hij aan een pianoconcert. Iedere ochtend ging hij bij Delphine op bezoek en dan speelden ze samen - dij aan dij - het gedeelte door dat hij net af had gekregen. 

Er is om 19:30 uur een gratis inleiding! 

Stormachtige, maar toch vederlichte muziek, uitgevoerd door het al net zo stormachtige talent Benjamin Grosvenor. Treedt al vanaf zijn elfde op en won in 2004 de BBC Young Musician of the Year Award. Elke cd die hij opneemt voor Decca is een hit. Een Gramophone Award en een Diapason d’Or de l’année win je niet zomaar. 

Het London Philharmonic is simpelweg één van de beste orkesten ter wereld. Gedurende zijn lange staat van dienst – het bestaat dit jaar 90 jaar – speelde het onder legendarische grootheden als Sir Thomas Beecham, Sir Adrian Boult, Bernard Haitink, Sir Georg Solti, Klaus Tennstedt en Kurt Masur. ‘De orkestrale textuur was slank en helder en het spel geweldig met zijn wilde energie en toewijding’, stond er nog kort geleden in The Times.

Edward Elgar noemde zijn beroemdste orkestwerk Enigmavariaties. Welk raadsel?  Hij heeft het geheim meegenomen in zijn graf. Wel weten we dat de variaties portretten van zijn vrienden zijn. En hijzelf komt in de slotvariatie aan bod. Het doet er eigenlijk ook niet zo veel toe; als muziek is het geen raadsel en spreekt deze laatromantische, levendige partituur direct aan. 

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!