Marco Borggreve

Orchestre des Champs-Élysées & Vilde Frang

Mendelssohns prachtige vioolconcert
INTERNATIONALE TOPORKESTEN
do 2 mrt ’23 20:15 uur


Philippe Herreweghe, dirigent
Vilde Frang, viool

Mendelssohn - Vioolconcert
Schubert - Symfonie nr. 9

do 2 mrt ’23
20:15 uur
  • do 2 mrt ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Haydn als startpunt, Mahler als eindpunt: het Orchestre des Champs-Élysées specialiseert zich in muziek uit die periode. En bijzonder, het speelt altijd op instrumenten uit de tijd dat de componist leefde. Het orkest, dat sinds 2010 onder de bezielende leiding van chefdirigent en artistiek leider Philippe Herreweghe staat, gooit er hoge ogen mee: het trad op in het Concertgebouw te Amsterdam, de Musikverein in Wenen, de Berliner Philharmonie en natuurlijk daar waar het ‘in residence’ is, het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs.

Er is om 19:30 uur een gratis inleiding! 

Mendelssohn en Schubert vandaag. Mendelssohn wilde al heel lang een vioolconcert schrijven voor het er daadwerkelijk van kwam: ‘Eentje in e klein raast door mijn hoofd, en het begin ervan laat me geen moment met rust…’ Toch duurde het nog zes jaar voor hij tijdens een vakantie in Bad Soden de rust vond het uit te werken. Resultaat is het sierlijkste vioolconcert van de Romantiek. De Noorse Vilde Frang speelt het; ‘onder de jongere generatie violisten […] treft ze me als de origineelste,’ aldus The Strad.

Franz Schubert heeft nooit een uitvoering meegemaakt van zijn Negende symfonie. Sterker, het was Schumann die pas na Schuberts dood bij diens broer de partituur onder het stof vandaan haalde. En die door Mendelssohn in première liet brengen. Een ware hoorn des overvloeds; Schumann roemde de ‘Himmlische Länge’ van het werk, reden waarom het soms de bijnaam ‘de Grote’ heeft.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!

Credits

Franz Schubert

1797 - 1828   |   Oostenrijks   |   988 werken

Felix Mendelssohn

1809 - 1847     |     Duits