Marco Borggreve

Camerata Salzburg & Janine Jansen

Wereldster Janine Jansen schittert in Mozart
INTERNATIONALE TOPORKESTEN
zo 30 apr ’23 20:15 uur


Gregory Ahss, viool & muzikale leiding
Janine Jansen, viool

Programma:
Mozart - Symfonie KV45a "Lambacher"
Mozart - Vioolconcert nr. 5 KV219
Mozart - Symfonie in Es KV16
Mozart - Concert voor 2 violen en orkest KV 186E

zo 30 apr ’23
20:15 uur
  • zo 30 apr ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Heeft ze nog enige introductie nodig? Janine Jansen… Vooruit, heel in het kort dan: ‘Als een van ’s wereld grootste stersolisten is ze zo’n oplettend luisteraar, zo’n ingewijd en intiem kamermuziekparter als maar mogelijk is’ (New York Times). Tot de recente prijzen die ze ontving, behoren de Herbert-von-Karajan Preis 2020 en de Vermeer Prijs. Soliste én kamermuzikante. In het groot en in het klein – het komt te pas bij Mozart. Die is de toetssteen voor elke musicus; elegantie én diepgang; verstand én emotie; spontaniteit én evenwicht zijn vereist. 

Er is om 19:30 uur een gratis inleiding, mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Muziekgebouw Eindhoven.

We leren Mozart goed kennen vandaag. Een dreumes is hij nog in de symfonie KV48, nog net geen dertien. Een wonderkind. Het Adagio en Fuga is uit zijn latere jaren. Mozart is ca. negentien als hij de vioolconcerten op dit programma schrijft, nog echt jong dus. Het vijfde is een geliefd meesterwerk, het concert voor 2 violen toont Mozarts gevoel voor wat er in de mode was waarmee hij zijn publiek kon plezieren: concerten voor meer dan één solo instrument. Dit dubbel-concert vind je gek genoeg vaker op cd dan live in de concertzaal, maar het is intrigerend, vermakelijk en zeer elegant. 

Camerata Salzburg, ‘Musikbotschafter der Mozartstadt’, begeleidt Janine Jansen op haar reis en maakt zijn naam waar als een van de toonaangevende kamerorkesten wereldwijd.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!