Ari Magg

St. Louis Symphony Orchestra & Víkingur Ólafsson

Prokofjev, Grieg, Rachmaninov
ma 27 mrt ’23 20:15 uur

Stéphane Denève, dirigent
Víkingur Ólafsson, piano

Prokofjev - De liefde voor drie sinassappelen
Grieg - Pianoconcert
Rachmaninov - Symfonische Dansen
 

ma 27 mrt ’23
20:15 uur
  • ma 27 mrt ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Opgericht in 1880 (!) heeft het St.Louis Symphony Orchestra een geschiedenis en een traditie waar je u tegen zegt. Meer dan honderd optredens van het orkest zijn vastgelegd, die hebben geleid tot zestig Grammy Award nominaties. En negen keer hebben ze daadwerkelijk die felbegeerde prijs gewonnen. En een box met acht live-opnames onder de toenmalige chef-dirigent Hans Vonk won ook nog eens een Edison. Ere-dirigent van het orkest, dat door Time Magazine werd uitgeroepen tot het één na beste orkest van de V.S., is Leonard Slatkin. 

Er is om 19:30 uur een gratis inleiding! 

De jonge IJslandse pianist Víkingur Ólafsson(1984) heeft al negen cd’s gemaakt. Sinds 2016 heeft hij een vast contract bij Deutsche Grammophon.  ‘Iceland’s Glenn Gould’ kopte The New York Times. In The Gramophone, waarin hij ‘Artist of the Year’ was, verwoordden ze het anders: ‘Net als Glenn Gould beschikt Ólafsson over de zeldzame gave om een bekend werk op zo’n totaal onverwachte manier te belichten dat er ineens nieuwe diepte ontstaat en het allerbeste uit het stuk naar boven komt’. Die zeldzame gave komt tijdens dit optreden als geroepen. Want het enige pianoconcert van Grieg is niet meer weg te denken van de podia. Bij zo’n werk bestaat het gevaar dat je de eerste maten hoort, ‘O ja’ denkt en het daarna wel gelooft, zodat de schoonheid van het stuk niet meer echt binnenkomt.

Prokofjevs humoristische suite uit zijn opera ‘Liefde voor de drie sinaasappelen’, met de beroemde koddige mars, en Rachmaninovs laatste voltooide werk, de kleurrijk geïnstrumenteerde Symfonische Dansen, flankeren Griegs meesterwerk. Volop gelegenheid dus, voor het orkest om te laten horen wat het aan klankkleuren in huis heeft.     

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!