Jelmer de Haas

Quirine Viersen & Vincent van Amsterdam

Bach, Pärt, Saint-Saëns
zo 25 sep ’22 12:00 uur

Quirine Viersen, cello
Vincent van Amsteram, accordeon

Bach - Sonate in g
Stravinsky - Suite Italienne
Pärt - Pari Intervallo (solo accordeon)
Pärt - Fratres
Saint-Saëns - Prière Op.158 

zo 25 sep ’22
12:00 uur
  • zo 25 sep ’22
    12:00 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Bachkenner Maarten ’t Hart beschreef wat er door hem heen ging toen hij voor het eerst de klavierpartij speelde van Bachs gambasonate in g: ‘Je bent ontroerd, aangedaan, maar mag daar niet te veel aan toegeven, anders gaan je vingers beven en sla je ernaast. Dus je speelt manhaftig door, terwijl ergens in je hersenen een stemmetje de hele tijd stamelt: Bach, Bach, Bach - ongeveer zoals een verliefd iemand de naam van zijn geliefde stamelt’. 

De beroemde celliste Quirine Viersen speelt dit stuk samen met Vincent van Amsterdam, uiterst veelzijdig virtuoos op de muzikale alleseter, de accordeon. Gecombineerd met Stravinsky’s zeer toegankelijke, neoklassieke Suite italienne, supermeditatieve muziek van Arvo Pärt en een zangerig en zoetgevooisd stuk dat Saint-Saëns in 1919 schreef als protest tegen alle tegendraadse moderne muziek die populair aan het worden was. 


Vincent van Amsterdam
Tommasao Tuzj

Quirine Viersen won als eerste Nederlander een prijs tijdens het prestigieuze Tsjaikovski Concours. In 1994 werd haar de Nederlandse Muziekprijs toegekend. Als soliste speelde ze samen met de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Israel Philharmonic Orchestra en het St. Petersburg Philharmonisch Orkest. Maar ze speelt ook heel graag kamermuziek, onder meer met haar eigen pianokwartet.

Vincent van Amsterdam reisde na het winnen van een aantal concoursen met zijn accordeon de halve wereld af. Bekijk je zijn repertoire dan kun je hem beslist niet eenkennig noemen: Bach en Scarlatti staan broederlijk naast hedendaagse componisten als Goebaidolina en tangomuziek. Diverse Nederlandse componisten, waaronder Daan Manneke, hebben speciaal voor hem werken gecomponeerd. Hij speelt niet alleen solo maar zijn grote liefde gaat ook uit naar de kamermuziek. Zo vormt hij een vast duo met zijn zus, Jeanine van Amsterdam.