Laetitia Gerards, Raoul Steffani & Daan Boertien

Hugo Wolf
zo 6 nov ’22 12:00 uur

Laetitia Gerards, sopraan
Raoul Stefani, bariton
Daan Boertien, piano

Wolf - Italienisches Liederbuch
 

zo 6 nov ’22
12:00 uur
  • zo 6 nov ’22
    12:00 uur
    Kleine Zaal

Stel je eens voor: in 1875 start je als conservatoriumstudentje uit de provincie in het grote Wenen. En je ambitie is het componeren van originele liederen. Schubert, Schumann, Brahms en Liszt hadden het terrein al grondig afgegraasd. Wat had de jonge Hugo Wolf daar nog aan toe te voegen? Hij vergeleek zichzelf eens met een nietig stekje dat probeerde te groeien in de schaduw van een grote eik. Toch is het hem al struikelend, met veel moeite en pijn uiteindelijk gelukt. Hij deed harmonisch dingen die nog niemand had gedaan. Zelfs de door hem zo diep vereerde Wagner niet. En hij introduceerde opnieuw het komische in het lied. 

Zijn Italienisches Liederbuch werd een van zijn beroemdste cycli. Wolf kon ook erg goed schrijven - hij was een gevreesd recensent - en in het voorwoord van de bundel lezen we: ‘Auch kleine Dinge können uns entzücken’. M.a.w. het hoeft niet altijd om levensgrote emoties te gaan. De 46 gedichten van het Italienisches Liederbuch zijn Duitse vertalingen van anonieme simpele Italiaanse volksliedjes, vooral over de liefde. De manlijke liederen getuigen meestal van tederheid en aanbidding. Veel van de vrouwelijke liederen benadrukken het komische. 

Een kopje koffie of thee en heerlijke een zoete lekkernij zijn bij de prijs inbegrepen.

Bariton Raoul Steffani (1992) won in 2018 het Grachtenfestival Concours en de Dutch Classical Talent Audience Award. Internationale operapodia en concertzalen zijn vertrouwd terrein voor hem. Hij werkte samen met dirigente Barbara Hannigan en met de wereldberoemde sopraan Magdalena Kožena heeft hij een Schumann cd opgenomen.

Sopraan Laetitia Gerards (1993) won het Prinses Christina Concours en de Jong Talentprijs van het Koninklijk Concertgebouw. Ze trad als soliste op met o.a. het Moskous Symfonie Orlest, het Residentie Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, Camerata RCO en Sinfoniëtta Amsterdam. Verder vertolkte ze de hoofdrol in Smetana’s opera De verkochte bruid bij de Nederlandse Reisopera.

Pianist Daan Boertien heeft zich gespecialiseerd in liedbegeleiding en heeft al het podium gedeeld met internationale sterren als Benjamin Appl, Roderick Williams en Thomas Oliemans. ‘Nu eens stuwend, dan weer afwachtend gaf Boertien de zangers hier alle ruimte voor expressie. En hoe hij het postludium van dat laatste lied speelde – onaards mooi’, zo schreef Peter van der Lint in Trouw. 

Onaards mooi

Dagblad Trouw