Irène Zandel

Christian Poltéra & Ronald Brautigam

Röntgen, Brahms
do 26 jan ’23 20:15 uur

Christian Poltéra, cello
Ronald Brautigam, piano

Röntgen - Cellosonate nr. 1 in Bes
Brahms - Cellosonate in e, opus 38
Brahms - Cellosonate in F opus 99

do 26 jan ’23
20:15 uur
  • do 26 jan ’23
    20:15 uur
    Kleine Zaal

Pas zeventien was Julius Röntgen in 1872, toen hij de eerste van zijn veertien cellosonates schreef. De muziek is welluidend, romantisch, vriendelijk en zangerig, en doet soms denken aan Mendelssohn. 

1862. Brahms was net verhuisd vanuit het puriteinse Noord-Duitsland naar Wenen en genoot volop van zijn nieuwe kosmopolitische omgeving. ‘Ik woon hier op tien stappen van het Prater en kan mijn wijn drinken waar Beethoven dat ook altijd deed’. Hij was benoemd tot dirigent van de Wiener Singakademie. Dankzij Josef Gänsbacher, een verwoed amateurcellist. Voor hem schreef hij zijn 1e cellosonate. Deels lekker somber en broeierig, maar ook vaak elegant en lichtvoetig.

Tonight's programme is extremely well chosen as it couples Brahms' two cello sonatas - a treat to listen to at any given time - to Röntgen's early but sophisticated work. A not so well known little gem that sits well in the limelight it deserves.

 Ronald Brautigam
Marco Borggreve

Sinds de Zwitserse cellist Christian Poltéra (1977) op zijn zeventiende plotseling mocht invallen voor Yo-Yo Ma ging het snel met zijn carrière. In 2004 won hij de Borletti-Buitoni Award. Een kleine greep uit de ensembles en musici met wie hij samenwerkte: Gewandhausorchester, BBC Symphony, Chamber Orchestra of Europe, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, Philippe Herreweghe, Mitsuko Uchida, Gidon Kremer, Leif Ove Andsnes en het Belcea Quartet.

Pianist Ronald Brautigam(1954) won de Nederlandse Muziekprijs in 1984. Hij heeft talloze bejubelde cd’s opgenomen. O.a. alle pianomuziek van Beethoven, Haydn en Mozart. Hij is specialist in het bespelen van historische piano’s. Hij werkte samen met o.a. het Concertgebouworkest en het Sydney Symphony Orchestra en Isabelle van Keulen.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!