Daniel Ottensamer, Christoph Traxler & Stephan Koncz

Topwerken voor klarinet, cello en piano
MEESTERS VAN DE KAMERMUZIEK
do 13 apr ’23 20:15 uur


Daniel Ottensamer, klarinet
Christoph Traxler, piano
Stephan Koncz, cello

Fauré - Trio op 120
Rota - Trio
Widmann - Nachtstück
Brahms - Trio

do 13 apr ’23
20:15 uur
  • do 13 apr ’23
    20:15 uur
    Kleine Zaal

Philharmonix is een zeer succesvol kamermuziekgezelschap van jonge musici uit de Berliner en de Wiener Philharmoniker. Ze noemen zichzelf ‘The Vienna-Berlin Club’. Drie van hen verenigden zich ook in een klarinet-cello-pianotrio. Dat trio heeft de veel te lange concertstilte tijdens de coronacrisis gebruikt om het complete repertoire voor die combinatie vast te leggen op zeven Decca cd’s. En hun concert geeft daarvan een goede dwarsdoorsnede, met muziek uit diverse stijlperiodes.

Componist Jörg Widmann is zelf klarinettist en schreef in 1998 zijn spookachtige ‘Nachtstück’. Filmcomponist Nino Rota componeerde zijn klarinettrio in 1973. Barstensvol lyriek. En in de koddige finale voert humor de boventoon.

De hoofdschotel van het concert wordt gevormd door twee schitterende herfstige werken. Fauré was al 77. Zowel zijn gehoor als zijn gezichtsvermogen holden achteruit. Toch aanvaardde hij een opdracht van een uitgever om een trio te schrijven. In brieven lezen we hoe moeizaam het scheppingsproces verliep: ‘Zou mijn inspiratie opgedroogd zijn?  De ellende is dat ik niet lang achter elkaar kan werken. Waar ik het meeste last van heb is die constante vermoeidheid’. Ruim een jaar later is het trio eindelijk af. Het zit - typisch voor Fauré - vol met prachtige melodieën die nooit op lijken te houden. Soms lijkt de muziek boven de aarde te zweven. Brahms was al gestopt met componeren toen hij klarinettist Richard Mühlfeld hoorde spelen. ‘Absoluut de beste blazer die ik ken’, zei hij. En het milde geluid dat Mühlfeld produceerde op, zoals Brahms het zei ‘Fräulein Klarinette’, deed zijn componistenbloed weer stromen. Het klarinettrio is een van de vier prachtige, milde en herfstachtige werken die toen ontstonden.

Masterclass
Op vrijdag 14 april geeft Daniel Ottensamer een masterclass in de Kleine zaal, aanvang 19:30u. Tickets voor de masterclas bestel je met de knop hieronder:

Masterclass

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!