re:solution

Beethoven, Adams, Shaw
do 22 sep ’22 20:15 uur

Malion Quartett
Alexander Jussow & Jelena Galic, viool
Lilya Tymchyshyn, altviool
Bettina Kessler, cello
Olympia Bukkakis, performance
Daniel Pfluger, regie

Werken van Shaw, Beethoven, Adams, Feldman, Dessner

do 22 sep ’22
20:15 uur
  • do 22 sep ’22
    20:15 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

"Wat als een concert niet langer zomaar een concert is, maar kunstvormen als dans, theater, film en animatie combineert met muziek?”. re:solution wil deze en soortgelijke vragen stellen in haar zoektocht naar nieuwe, visionaire presentatievormen van klassieke en hedendaagse muziek. In re:solution volstaan ​​een strijkkwartet en een performancekunstenaar om het traditionele format te doorbreken. Onder leiding van regisseur Daniel Pfluger creëert het Malion Quartett samen met Olympia Bukkakis een muzikaal en scenisch spanningsveld dat de huidige omwentelingen en tekenen van ontbinding adresseert: een fascinerend sensuele avond tussen ritueel en verrassing.

Het scenische concertformat re:solution is een soort metafoor die de culturele ontbinding van deze tijd wil verduidelijken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het klassieke concert en het strijkkwartet (oervorm van de kamermuziek) als een sjabloon voor de veranderende maatschappelijke rituelen. De zekerheid van dit sjabloon en de artistieke ruimte die het biedt, wordt bevraagd, onder druk gezet, opgelost en opnieuw – misschien wel bevrijd en levendiger – geformuleerd. Wetende dat deze nieuwe vorm ook slechts een tussenvorm kan zijn.

Om deze tussenvorm gaat het in dit bijzondere concert. De magische ruimte tussen de bekende, gewone en de nieuwe, vreemde toestand. Toestand, spanning en oplossing – een dynamiek die de westerse klassieke muziek eigen is. Die concertvorm en die muziek zelf dienen als het te transformeren, metaforische materiaal. Deze avond stelt zich de vraag: wat doen mensen, wat zijn de mechanismen die ze inzetten als ze te maken krijgen met veranderende zekerheden en omstandigheden? Een concert als oefening in het loslaten van zekerheden, toelaten van het vreemde en het omarmen van verandering.


Dit project is opgericht door het Duitse Kulturstiftung des Bundes. Een productie van PODIUM Esslingen.

Om de wachttijd bij de bar tot een minimum te beperken geldt bij dit concert een 'portemonneeloze pauze'. U betaalt uw pauzedrankje vooraf bij het bestellen van uw entreebewijs. Zo geniet u langer van uw gezelschap en uw drankje!