Vleugels - Clara en Robert Schumann in liefdesbrieven en muziek

Storioni Festival
zo 5 jun ’22 16:00 uur
zo 5 jun ’22
16:00 uur
  • zo 5 jun ’22
    16:00 uur
    Kleine Zaal
    Geweest

Topacteurs Thom Hoffman & Saskia Temmink staan samen met het Storioni Trio vanaf eind februari ’22 in de Nederlandse theaters in met de tour Vleugels. Vleugels gaat over het bijzondere verhaal van het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann.

Vleugels – Clara & Robert Schumann in liefdesbrieven en muziek brengt het verhaal van het opmerkelijkste echtpaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Thom Hoffman en Saskia Temmink nemen samen met het Storioni Trio het publiek mee langs alle hoogte- en dieptepunten uit het veelbewogen leven van dit unieke paar.

Clara Schumann werd in 1819 als Clara Wieck geboren in Leipzig, en trouwde in 1840 met de componist Robert Schumann (1810), die piano studeerde bij haar vader, de bekende muziekpedagoog Friedrich Wieck. Clara speelde vanaf zeer jonge leeftijd piano. Al op haar negende trad ze op en vanaf haar dertiende maakte ze lange concertreizen met haar vader. Uiteindelijk zou Clara Schumann de grootste pianiste van haar tijd worden en was zij grotendeels verantwoordelijk voor de grote reputatie van haar man. Ook hun beider vriendschap met Johannes Brahms speelde een cruciale rol in hun leven.

Het zwaarbevochten huwelijk van Clara en Robert Schumann was liefdevol en poëtisch; zij schreven elkaar zo’n 20.000 (soms heimelijke) liefdesbrieven, maar kende ook veel problemen. Het huwelijk eindigde met de vroegtijdige dood van Robert in 1856 (hij werd slechts 46 jaar). Clara bleef achter met acht kinderen. Ze stopte met componeren, maar bleef haar hele leven optreden en lesgeven. Zij overleed op 76-jarige leeftijd.

Het publiek kijkt ademloos toe, gebiologeerd door het verstilde spel. Zoals in de scène waar Clara op hoge leeftijd terugdenkt aan alle dierbaren die ze heeft verloren. Ze schetst hen een voor een met een vertederende herinnering of een kenmerkende gril. Gesnif in de zaal. En dan heeft het Storioni Trio nog niet eens het hartverscheurende tweede deel uit Roberts Romanze op. 28 ingezet. Clara’s lievelingsmuziek, die ze haar hele leven is blijven spelen.  - Trouw