Merhaba Eindhoven!

met Sertab Erener, Music From The Orient en meer
30th Anniversary Muziekgebouw Eindhoven
za 24 sep ’22 21:00 uur
za 24 sep ’22
21:00 uur
  • za 24 sep ’22
    21:00 uur
    Muziekgebouw Eindhoven

Zaterdag 24 september vindt het festival Merhaba Eindhoven! plaats in Muziekgebouw Eindhoven. Deze dag staat in het teken van de Turkse cultuur.

 

Vanaf 19:00 gaan de deuren open en begint het avondprogramma van de festivaldag. Om 19:10 speelt het Tombaz Ensemble Turkse tango in de Tweede Foyer. Om 20:15 treedt het koor Eindhoven Türk Halk Müziği Korosu op in de Eerste Foyer en om 20:20 spelen Emirhan Tuğa & Edzo Bos Turkse klassieke muziek in de Kleine Zaal met hun Turkish Recital. Om 21:00 geeft Turkse ster Sertab Erener als headliner van de festivaldag een exclusief concert in de Grote Zaal. We sluiten hierna de avond af met een spetterend optreden van Music From The Orient. Görüşmek üzere!

 

Bazaar

De deuren van Muziekgebouw Eindhoven gaan om 12:00 open voor het middagprogramma. Een ticket voor deze middag kost €3,50. Wanneer deze in combinatie met een ticket voor het avondprogramma wordt gekocht, kost deze €2,50. De middag staat ook in het teken van de Turkse cultuur met muziek, een kleurrijke bazaar, eten en drinken en leuke kinderactiviteiten. Meer informatie en tickets vind je hier.

 

Diner

Een Turks diner kan natuurlijk niet ontbreken op een dag die volledig in het teken van de Turkse cultuur staat! Het diner wordt volledig verzorgd door topchef Gülnur van Pure Food & Pure Taste. Met haar liefde voor de Mediterrane keuken zal zij voor een onvergetelijke avond zorgen in Turkse sferen.

Het diner wordt geserveerd van 17:00 tot 19:00 uur in Meneer Frits en is te verkrijgen voor €37,50 voor volwassen en €17,50 voor kinderen tot 12 jaar.  Deze prijzen zijn inclusief een 2-gangen shared dinner, koffie met wat lekkers na dranken (bier, huiswijn, fris, koffie/thee en sappen). Tickets voor het diner zijn hier te bestellen.

Geef eventuele allergieën of dieetwensen door via reserveren@meneerfits.nl


 

Raki Masterclass

In de avond wordt er een Raki Masterclass gegeven door Ugur Pekdemir. In deze miniworkshop word je meegenomen in cultuur van Raki (geschiedenis, muziek, poëzie en vele andere wetenswaardigheden). Natuurlijk onder genot van proeverij van twee verschillende soorten raki en bijhorende meze’s. Kortom gezellig een hapje en een drankje met een gepassioneerd liefhebber en kenner van raki. De masterclass vindt deze avond op twee momenten plaats. Tickets voor de masterclass van 19:30 zijn hier verkrijgbaar en voor 22:30 zijn ze hier verkrijgbaar. Let op: een ticket voor de masterclass is alleen geldig in combinatie met een ticket voor het avondfestival. De opbrengst hiervan gaat naar Stichting Emre, die geld inzamelen voor onderzoek naar een zeldzame stofwisselingsziekte.Dit festival is onderdeel van de reeks jubileumconcerten.


Sertab Erener

Sertab Erener genoot haar opleiding aan het staatsconservatorium in Istanbul. Zij begon haar carrière als vocalist in verschillende bands, waarna zij grote bekendheid verwierf als achtergrondzangeres van Sezen Aksu. Sertab bracht haar eerste album "Sakin Ol" in 1992 uit. In 2000 drong zij door op de internationale hitlijsten, met haar a capella vertolking van het nummer "Zor Kadin" van de groep Voice Male. In hetzelfde jaar bracht zij de EP "Bu Yaz" uit. Hierop is een duet met Ricky Martin te vinden (Private Emotions) en een duet met de Griekse zanger Mando (Ask/Fos). Sertab zong ook verschillende liederen van de inmiddels overleden, bekende Anatolische rockzanger Fikret Kizilok.

Een belangrijke mijlpaal was in 2003. Sertab won het Eurovisie Songfestival en het succes van "Everyway That I Can" trok haar de studio in voor haar allereerste Engelstalige album. Haar succesvolle laatste studioalbum "Ben Yaşarım" scoort momenteel nog hoog op de hitlijsten. Ze zal haar populaire nummers van dit album, aangevuld met oude klassiekers, ten gehore brengen op zaterdag 24 september in de Grote Zaal.


Turkse tango door het Tombaz Ensemble

Tombaz is in 1998 opgericht door het echtpaar Emirhan Tuğa en Meral Ari. Hun fascinatie voor Argentijnse tangomuziek en haar dans wekte hun nieuwsgierigheid naar de Turkse tango. Door te luisteren naar oude opnames werden ze nog gemotiveerder en stelden ze een repertoire samen dat zowel in Nederland als in Turkije met enthousiasme werd ontvangen. Sindsdien heeft het ensemble haar repertoire uitgebreid en brengt zij een cabaretesk muziekprogramma uit het Istanbul van de jaren 30. Voor Merhaba Eindhoven! presenteert Tombaz tango’s uit Istanbul.


Turkish Recital: Emirhan Tuğa & Edzo Bos

Klarinettist Emirhan Tuga en pianist Edzo Bos presenteren werken van Turkse componisten. Een uniek programma rond een van de bekendste Turkse componisten van de vorige eeuw, Adnan Saygun, maar ook van de jonge generatie componisten, zoals Fazil Say en Erberk Eryilmaz en nieuwe werken van componiste Meliha Doguduyal en Evrim Demirel. Invloeden van volksmuziek zijn te horen zijn in het gebruik van ritme, Turkse toonladders (Makam) en oude Turkse melodieën. Soms wordt teruggegrepen op technieken en muziekvormen van oude klassieke meesters en ook komen aspecten als improvisatie aan bod. Al met al is dit een zeer origineel, afwisselend én toegankelijk programma vol muzikale verrassingen. 


Music From The Orient

In de optredens van Music From The Orient wordt de rijke muzikale erfenis uit het oostelijke Middellandse Zeegebied, Anatolië, de Levant en de Balkan ten gehore gebracht. Opgericht in 2017 in Eindhoven als een project van Mercan & Bülent Kocuroǧlu, Başak Ebret en Önder Babur, bestrijkt Music From The Orient een breed scala aan muziekstijlen en talen, waaronder Turks, Koerdisch, Arabisch, Grieks, Ladino en talen uit de Balkan. Music From The Orient wil mensen van verschillende achtergronden en culturen met elkaar in contact brengen, en heeft al vele multiculturele evenementen georganiseerd, met name in Eindhoven, maar ook in de rest van Nederland. Op de festivaldag van Merhaba Eindhoven! zal Music From The Orient de dag afsluiten in de Stadsfoyer.

Onderdeel van