Jaap Kroon

BIM 50 Jaar

So What's Next? presents
vr 21 okt ’22 20:15 uur
vr 21 okt ’22
20:15 uur

Als voorproefje op So What's Next Jazzfestival Eindhoven (28/29/30 oktober 2022) presenteren we een avontuurlijk avond met de crème de la crème van de Nederlandse jazzscene naar aanleiding van het jubileum van BIM. De in 1971 opgerichte Beroepsvereniging van Improviserende Musici (BIM) viert dit jaar haar 50-jarig bestaan met een reeks dubbelconcerten door jonge én gevestigde musici die zijn verbonden zijn aan de vereniging.

Wat ooit begon als een poging om de jazzmuziek het stelsel van gesubsidieerde kunst binnen te loodsen, toont zich vijftig jaar later als een sterke beroepsvereniging, met als boegbeeld het Bimhuis als het centrum van de Nederlandse jazzscene. Verwacht een avond vol avontuurlijke toekomstmuziek met improvisatie en verbinding. Naast de twee concerten zal de bekende radiopresentator Co de Kloet een podiumgesprek houden met twee musici over vijftig jaar Nederlandse impro/jazz, over een kleurrijke scene met een grote verscheidenheid aan artistieke invalshoeken.


OPTREDENDE BANDS:

Ian Cleaver’s MONEYTREE UNTI-PUKI

Ian Cleaver woont en studeert in Amsterdam en New York. De muziek die hij schreef voor het BIM50-project is een mengelmoes van alle verschillende klanken en melodieën die hij in 25 jaar tot zich heeft genomen. Cleaver hoopt dat de Amerikaanse jazztraditie, die hij van jongs af aan koestert, terug te horen is in zijn werk. Daarnaast komen ook recentere nieuwe interesses als Braziliaanse muziek terug in zijn compositie. Cleaver is het jongste BIMlid. 

Ian Cleaver – trompet
Ben van Gelder – altsax
Jesse van Ruller – gitaar
Jos Machtel – contrabas
Han Bennink – drums


Thomas Johannsen’s HIDDEN SONGS

Vocalist en instant componist Thomas Johannsen valt in de smaak met zijn elementaire aanpak van improvisatie die hij met het Genetic Choir Ensemble ontwikkelt en uitvoert. Voor BIM50 bedacht hij de ongewone combinatie van veteranen en jonge honden uit de wereldmuziek én de vrije impro samen in dezelfde band. Met de geest van de BIM-oprichters in het bloed en drie vocalisten op het podium, staat zijn kwintet garant voor avontuurlijke muziek waarin talloze stijlen verbintenis vinden. 

Raoul van der Weide – contrabas & cello
Estrella Acosta – vocalen
Nora Mulder – piano
Thomas Johannsen – vocalen
Çiğdem Okuyucu – vocalen